Schade Ecuador steeds duidelijker - dodental loopt op naar 602

Na zaterdag zijn nog zevenhonderd naschokken gemeten door het nationaal geologisch instituut.

Cristian Zambrano verhuist naar het huis van zijn moeder in Pedernales, nadat dat van hem is verwoest,
Cristian Zambrano verhuist naar het huis van zijn moeder in Pedernales, nadat dat van hem is verwoest, Foto Rodrigo Abd / AP

Bijna een week na de catastrofale aardbeving voor de kust van Ecuador wordt de omvang van de schade steeds duidelijker. Het dodental is gestegen naar 602 doden en het aantal gewonden opgelopen tot 12.492. President Rafael Correa heeft de schade geschat op twee tot drie miljard dollar (1,8 tot 2,7 miljard euro). Minister Ploumen belooft 1,5 miljoen euro noodhulp via het Rode Kruis.

De aardbeving met een kracht van 7,8 op de schaal van Richter is de zwaarste sinds 1979, maar het dodental ligt nu hoger. Dat liep de afgelopen dagen alleen maar op naarmate meer informatie kwam uit moeilijk begaanbare gebieden in het binnenland. Aardverschuivingen blokkeerden veel wegen. Nog 130 mensen worden vermist, volgens Ecuadoraanse autoriteiten, meldt persbureau Reuters. 113 mensen konden levend onder het puin vandaan gehaald worden.

Na zaterdag zijn nog zevenhonderd naschokken gemeten door het nationaal geologisch instituut. De hevigste was die van woensdagmorgen met een kracht van 6,2 op de schaal van Richter. Donderdag volgde er een met een kracht van 6,0. Het is nog niet duidelijk of hierbij nieuwe slachtoffers zijn gevallen.

Kosten

Om de kosten van de aardbeving te kunnen betalen heeft de linkse president Correa aangekondigd de belastingen tijdelijk te verhogen. Dat moet 600 tot 900 miljoen euro opbrengen. De door de aardbeving getroffen gebieden worden vrijgesteld van de belastingverhoging.

De Wereldbank zei vrijdag het land 150 miljoen dollar (130 miljoen euro) te lenen om slachtofferhulp te versnellen, zoals de aanvoer van water, voedsel en medicijnen. Meer dan 26.000 mensen hebben hun huis verloren. In een verklaring zegt de vicepresident van de Wereldbank Latijns-Amerika Jorge Familiar:

“Door dit project stimuleren we de aankoop en verspreiding van non-foodartikelen, zoals chirurgisch gereedschap, medische instrumenten en mobiele ziekenhuizen.”

Nederland heeft ook 1,5 miljoen euro beschikbaar gesteld voor Ecuador. Dat maakte minister Lilianne Ploumen (Ontwikkelingssamenwerking, PvdA) zaterdag bekend. De noodhulp komt via het Rode Kruis beschikbaar voor onder meer het repareren van de waterinfrastructuur en het bieden van onderdak aan mensen die hun huis hebben verloren. Ook wordt voedselhulp verleend.

Ecuador verliest als kleinste land van het landenverbond OPEC ook belangrijke olie-inkomsten. De regering heeft vakantiegangers opgeroepen te blijven komen. Ecuador verdient jaarlijks anderhalf miljard euro aan toerisme.

    • Menno Sedee