Rechter moet conflict tussen Hoes en Powned beslechten

Hoes wil een schadevergoeding omdat Powned hem in het geniep filmde tijdens een date, maar beide partijen kwamen niet tot een schikking.

Hoes poseert naast een zelfportret, op een archieffoto. Foto Marcel van Hoorn / ANP

De rechtbank moet zich alsnog buigen over het conflict tussen de Maastrichtse ex-burgemeester Onno Hoes en omroep Powned. Beide partijen hadden de kans gekregen om afspraken te maken over een schadevergoeding voor Hoes, maar de gesprekken daarover zijn op niets uitgelopen. Dat melden de advocaten van Powned en Hoes aan het AD.

De 54-jarige Hoes had een zaak tegen Powned aangespannen nadat de omroep hem in het geniep had gefilmd tijdens een date en die beelden uitzond. In augustus bepaalde de rechter dat Powned daarmee de grens overschreed. Beide partijen kregen vervolgens tot vorige week vrijdag de kans om tot een schikking te komen.

Volgens het AD liepen de onderhandelingen vast omdat Powned geen schikking wilde betalen. De advocaat van de omroep, Jens van den Brink, zegt daarover in de krant:

“Onze standpunten lagen te ver uit elkaar. We schikken niet. Ook omdat we nog steeds vinden dat het rechtmatig was om de beelden uit te zenden.”

Uitzending leidde tot vertrek Hoes

Op de beelden was te zien hoe Hoes dineerde en flirtte met Robbie Hasselt, de jongeman die eind 2014 zijn etentje in een Maastrichts restaurant met Hoes stiekem filmde voor Powned. De uitzending leidde uiteindelijk tot de val van Hoes als burgemeester, mede omdat dit de tweede maal was dat hij in het nieuws kwam wegens buitenechtelijke contacten.

Volgens de advocaat van Hoes werd de ex-burgemeester door de uitzending zwartgemaakt en neergezet als “doorgedraaide homo die op jonge jongens jaagt”. Powned wijst erop dat Hoes eerder aan de gemeenteraad beloofde dat hij niet opnieuw in opspraak zou raken om buitenechtelijke contacten.

    • Joost Pijpker