Kritiek op afzeggingen van topgolfers voor Spelen in Rio

Met de afzeggingen van drie topgolfers voor de Spelen in Rio is nieuwe discussie ontstaan over de terugkeer van de sport op de olympische kalender. In Rio is golf voor het eerst sinds 1904 (St. Louis) weer een olympische sport.

Afgelopen week kondigde de Australische topspeler Adam Scott – nummer 7 van de wereld – aan dat hij komende zomer niet afreist naar Rio omdat de Spelen niet passen in zijn schema. Ook de Afrikaan Louis Oosthuizen en drievoudig majorwinnaar Vijay Singh laten Rio links liggen.

Scott, winnaar van de Masters in 2013, kreeg de wind van voren van de Australische zwemlegende Dawn Fraser, olympisch kampioene in 1956, 1960 en 1964. Zij beschuldigde haar landgenoot ervan geld te verkiezen boven de nationale eer. „Heel jammer om te horen dat Adam Scott geen plek kan vinden in zijn schema om voor Australië uit te komen op de Spelen”, schreef de nu 78-jarige Fraser op Facebook. „Geweldig, Adam. Goed dat je jouw land in de wacht zet zodat je je eigen schema kunt volgen. Hoeveel geld wil je verdienen in je leven?” Ze herinnerde Scott eraan dat zij drie verschillende baantjes had om destijds haar plaats in de olympische ploeg veilig te stellen.

Ook de Amerikaanse grootheid Jack Nicklaus, winnaar van achttien majors, vindt het jammer dat Scott niet verschijnt in Rio. „Zonde”, zei hij tijdens een golfevenement in Ohio. „Ik vind het jammer voor de Spelen en voor de golfsport.”

Overigens zijn er ook enthousiaste geluiden. De Amerikaan Jordan Spieth, de huidige nummer twee op de wereldranglijst, zei afgelopen week juist te hopen dat hij deel mag nemen aan de Spelen. „Toen ik heel jong was dacht ik altijd aan de olympiërs die tijdens de openingsceremonie het stadion binnenliepen als beste sporters van de wereld. Toen ik voor golf koos had ik nooit gedacht dat dat ooit realiteit zou worden. Maar ik zou het moment nooit vergeten, die openingsceremonie, lopend achter de Amerikaanse vlag. Het lijkt me fantastisch.”