Officier die valse bedreiging meldde, wordt niet vervolgd

De officier van justitie die verzon dat hij met de dood werd bedreigd, wordt niet strafrechtelijk vervolgd. Maar hij kan geen aanklager blijven.

Het Openbaar Ministerie zal officier van justitie Lucas van Delft niet strafrechtelijk vervolgen wegens het doen van een valse melding bij de politie dat de onderwereld van plan was hem te liquideren.

Dat besluit is door de top van het OM genomen na een strafrechtelijk onderzoek dat het landelijk parket heeft uitgevoerd. Van Delft zit sinds december geschorst thuis. Justitie begon een strafrechtelijk onderzoek tegen de meest ervaren aanklager belast met de bestrijding van de zware misdaad in Noord-Brabant toen bekend werd dat hij zelf op 12 november vorig jaar onder valse naam via Misdaad Anoniem telefonisch had gemeld dat officier van justitie Van Delft uit de weg zou worden geruimd.

„Ik wilde zo nog meer veiligheid voor mezelf creëren”, zei Van Delft hierover in een interview met NRC Handelsbad. Hij was naar eigen zeggen bezweken onder de werkstress. Na de melding werd hij ondergebracht op geheime locaties. Ook zijn gezin moest onderduiken.

Het OM acht bewezen dat Van Delft een valse melding deed. De politie beschikt over bewakingsbeelden van de Media Markt waarop te zien is dat Van Delft een prepaid telefoonkaart koopt die gebruikt is voor de valse melding. De officier van justitie heeft de melding ook bekend. De strafzaak wordt evenwel „op gronden van billijkheid en doelmatigheid” geseponeerd, zo is in de top van het Openbaar Ministerie vernomen.

Van Delft wordt wel disciplinair aangepakt. Hij zal arbeidsrechtelijk worden gestraft en dat maakt een strafzaak tegen hem volgens het OM overbodig omdat het een dubbele sanctie zou betekenen. De aanklager is met zijn advocaat Taco van der Dussen nog in onderhandeling met het college van procureurs-generaal over een nieuwe functie. Van Delft zal geen officier van justitie blijven maar mogelijk als parketsecretaris aan de slag gaan. De officier van justitie wil geen commentaar geven.

Het OM heeft advocaat Gerard Spong laten weten de aangifte die hij namens de Brabantse coffeeshopondernemer Johan van Laarhoven deed tegen Van Delft af te wijzen. Spong had om vervolging wegens smaad en schending van de geheimhoudingsplicht gevraagd omdat Van Delft in februari in een interview met NRC Handelsblad had gezegd dat de in Thailand tot 103 jaar cel veroordeelde Van Laarhoven „de belasting bedonderde”. Spong meent dat de aanklager over de schreef gaat omdat er nog niet eens een dagvaarding in deze zaak is uitgebracht. Het OM acht de mededelingen van Van Delft geen strafbare uitlatingen.