Nieuwe inval bij Mossack Fonseca om Panama Papers

Bij de inval zijn zakken vol versnipperde documenten meegenomen, aldus een aanklager.

De website van Mossack Fonseca, het advieskantoor uit Panama dat hielp bij het optuigen van belastingconstructies.
De website van Mossack Fonseca, het advieskantoor uit Panama dat hielp bij het optuigen van belastingconstructies. Foto Robin Utrecht / ANP

Panamese politieagenten hebben vrijdagnacht opnieuw een inval gedaan in een kantoor van Mossack Fonseca, het juridische advieskantoor dat duizenden bedrijven en particulieren hielp bij het ontlopen van belasting. Daarbij zouden zakken vol versnipperde documenten zijn meegenomen, zo liet de openbaar aanklager in Panama aan persbureau Reuters weten.

Of de gegevens op de vernietigde documenten nieuw zijn, kon de Panamese aanklager niet zeggen. Volgens Mossack Fonseca gaat het om papieren die gedigitaliseerd zijn en waarvan de papieren variant is versnipperd. Het kantoor stelde in een verklaring dat die digitale bestanden al in het bezit waren van de autoriteiten, buitgemaakt bij een eerdere inval.

Mossack Fonseca is sinds enkele weken de spil in een wereldwijd belastingschandaal, dat werd omgedoopt tot de ‘Panama Papers’. Het kantoor hielp klanten uit allerlei landen bij het opzetten van juridische constructies met als doel zo min mogelijk belasting te betalen, zo bleek uit gelekte documenten. Onder meer wereldleiders, zakenlieden en topsporters maakten gebruik van de diensten van het kantoor.

Alle EU-landen zien heil in zwarte lijst

Voor de grootste landen uit de Europese Unie waren de onthullingen uit de meer dan 11 miljoen gelekte bestanden aanleiding om het wegsluizen van geld naar belastingparadijzen aan te pakken. De ‘grote vijf’ - Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Spanje en Italië – stelden twee weken geleden voor om een zwarte lijst van belastingparadijzen op te stellen.

Dat voorstel kan nu ook rekenen op de steun van alle andere EU-landen, zo liet minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën, PvdA) vrijdag na afloop van een overleg met collega’s weten. Tegen landen die op die lijst staan, moeten alle EU-landen dan sancties instellen, zo is het plan.

Ook willen de 28 lidstaten meer informatie gaan uitwisselen over bijvoorbeeld de eigenaren van brievenbusfirma’s die worden gebruikt om belasting te ontlopen. Toch is daarmee nog niet gezegd dat die hardere aanpak er ook komt, schrijft Reuters. Andere initiatieven om belastingontduiking aan te pakken liepen in het verleden stuk omdat niet alle landen het eens konden worden.

Fiscus bekijkt Nederlandse zwartspaarders

Nederland heeft volgens De Telegraaf onlangs al hulp uit Duitsland gekregen bij het aanpakken van particulieren en bedrijven met een geheime Zwitserse bankrekening. De Belastingdienst kreeg informatie uit een groot fraudeonderzoek in de deelstaat Noordrijn-Westfalen, zo meldt de krant zaterdag. Het gaat daarbij om namen en tegoeden van bedrijven en particulieren.

Hoeveel mogelijke zwartspaarders de fiscus na die tip bekijkt, is overigens niet duidelijk. Het onderzoek in de Duitse deelstaat kwam op gang nadat Duitsland usb-sticks en cd-roms met vertrouwelijke informatie kocht van een klokkenluider bij een Zwitserse bank. De documenten stammen uit 2006 en 2008.