‘Mijn ex-vriendinnen vonden dat ik mijn werk mee naar huis nam’

Vincent Lindeboom (37) is sinds een paar maanden weer single. Zijn eigen bedrijf voelt als een speeltuin: „Ik heb acht drones, een 3D-printer en meerdere virtual reality-brillen.”

Vincent: „Netflix kijk ik af en toe, maar dat is gevaarlijk. Als ik begin aan een serie waarvan er nog vijf seizoenen komen, weet ik dat ik niet meer kan stoppen.”
Vincent: „Netflix kijk ik af en toe, maar dat is gevaarlijk. Als ik begin aan een serie waarvan er nog vijf seizoenen komen, weet ik dat ik niet meer kan stoppen.” Foto David Galjaard

Sinds een paar maanden single

Vincent: „Ik denk dat ik hooguit een avond in de week ’s avonds alleen thuiszit. Dat heeft er misschien mee te maken dat ik sinds een paar maanden single ben, dan ga je toch vaker de deur uit. Bijna vier jaar duurde mijn laatste relatie. Nu ben ik weer een beetje aan het daten, een keer per week heb ik een date. Ik vind het dan leuk om echt iets te gaan doen, niet alleen wat te drinken. Meestal leer ik mijn dates via via kennen, ik gebruik eigenlijk nooit datingapps. Dan gaan we naar de David Bowie-tentoonstelling in het Groninger Museum, of romantisch de zonsondergang bekijken op het strand.”

„Wat ik zoek? Ja, alle clichés. Ze moet slim zijn, en grappig. Althans, ik moet haar grappig vinden en zij mij. En het moet klikken met haar vrienden en andersom. Het is heel moeizaam wanneer dat niet goed gaat.

„Ik wil uiteindelijk ook graag kinderen. Ik ben op een leeftijd gekomen dat alle vrienden om me heen kinderen hebben. Afgelopen weekend lag ik nog op de grond op een kinderfeestje, omdat ze met stoepkrijt een engel om me heen aan het tekenen waren. Ik heb er geen haast mee hoor, maar ik zie wel een gezin voor me. Ik wil mijn kinderen opvoeden terwijl ik nog vitaal en sterk ben. Ik wil ze de fijne kneepjes van het leven meegeven.”

Kickboksen met een privétrainer

„Tot een paar jaar geleden deed ik veel aan kickboksen, maar door een handblessure moest ik ermee stoppen. Ik vond het toen zo lekker om níét te trainen dat ik ermee ben gestopt. Eigenlijk wel confronterend, nu ik er zo over nadenk. Ik heb al ruim twee jaar niet intensief meer gesport. Ik ben wel weer begonnen. Ik squash nu één avond in de week met vrienden. Die sport zelf vind ik niet eens zo leuk, maar het is wel gezellig met z’n allen. Ik ga ook kickboksen weer oppakken met vrienden, daar beginnen we volgende week mee, met een privétrainer. Dat klinkt decadent, maar als je de kosten deelt met een groep valt het mee. Ik vind het leuk wanneer je met een vast clubje vrienden samen beter wordt door te trainen. Er heerst soms zo’n bewijsdrang in publieke lessen.”

Acht drones

„Zodra ik opsta ga ik douchen, koffiezetten, en daarna blogs lezen. Ik volg veel techblogs die met mijn werk te maken hebben, over het internet of things, of over 3D-printen. Ik kijk vaak op blogs. Kunstmatige intelligentie interesseert me, en alle filosofische gedachten daaromheen. Het is professioneel gezien goed om bij te blijven, maar ik ben er zelf ook in geïnteresseerd. Dat is het fijne aan mijn werk: ik doe precies wat ik leuk vind. Zo moest ik voor een klant een reclame maken waarin acht drones synchroon vlogen. Sindsdien heb ik hier dus acht drones staan, en ben ik het hele weekend kwijt aan ermee leren vliegen. Dat is natuurlijk heel leuk.

„Na het lezen van de blogs maak ik een gezonde shake, daarna ga ik naar kantoor. Dat is hier tweehonderd meter verderop in de Jordaan.”

Het voelt als een speeltuin

„Mijn werk stopt nooit om zes uur: ik denk er altijd over na. Mijn vriendinnen vonden dat ik vaak mijn werk mee naar huis nam. Maar ik kan er niet zoveel aan doen, ik vind mijn werk simpelweg heel leuk, ook in het weekend.

„Ik ben ooit begonnen als filmproducent. Nu wil ik het vak niet afkraken, maar voor mij was het beroep te beperkt. Iedereen had een eigen taak: je was óf cameraman, óf producer. Nu ik mijn eigen studio heb voelt het meer als een speeltuin. Ik heb die drones, een 3D-printer en meerdere virtual reality-brillen. Als studio mogen we daarmee ‘spelen’ voor serieuze klanten. We maken voor de Efteling bijvoorbeeld een 3D-geprinte installatie en voor het ministerie van Economische Zaken bouwen we een virtual reality-app. Omdat het allemaal nieuwe technieken zijn vinden we halverwege uit wat voor interessants je ermee kunt doen. Soms landt het commercieel, dat is wel zo fijn als je een eigen bedrijf hebt. Ik doe dit nu twee jaar en heb vijf mensen in dienst.”

Rommel is ruis

„Ik heb een schoonmaker die eens in de twee weken komt. Ik houd het verder zelf wel bij, want rommel in huis zorgt voor ruis in mijn hoofd. Ik heb van mijn moeder geleerd efficiënt te zijn: gelijk het bord in de vaatwasser als ik heb gegeten, ’s avonds meteen mijn kleren in de was. Dat soort dingen scheelt uiteindelijk een hoop tijd.

„Ik kook bijna nooit zelf. Ik eet zo’n twee keer in de week bij vrienden, vaak op kantoor. Ik vind koken eigenlijk vooral leuk als er mensen komen eten, dan sta ik rustig een paar uur in de keuken.

„’s Avonds ga ik soms de kroeg in, al is dat wel minder dan vroeger. Er gebeurt altijd iets leuks in Amsterdam, elke avond is er wel iets. Netflix kijk ik af en toe, maar ook dat is gevaarlijk. Als ik begin aan een serie waarvan er nog vijf seizoenen komen, weet ik dat ik niet meer kan stoppen. Zoals bij House of Cards: dan komt het nieuwe seizoen online en word ik wakker met de televisie nog aan.”

    • Charlotte van ’t Wout