Met flyers en winegums de grens sluiten

Actiegroep Dutch Self Defense Army wilde vanochtend de grens met Duitsland afsluiten, als protest tegen het immigratiebeleid. De benodigde olievaten kwamen echter niet aan.

Foto Flip Franssen

“Zijn jullie soms, eh, neonazi’s?”

Marian Kroeskop (62) is aan het wandelen en kijkt vertwijfeld naar de flyer die ze zojuist in haar handen gedrukt heeft gekregen van een lid van de actiegroep Dutch Self Defense Army (DSDA).

De flyer heeft de kleuren van de Nederlandse vlag en een logo met een adelaar en is bedoeld om de standpunten van de DSDA te verwoorden:

Ieder voor zich
DSDA voor allen!
Voor behoud van de Nederlandse cultuur met ONZE normen en waarden.

“Nee, geen neonazi’s hoor”, zegt de flyeraar. “We helpen bijvoorbeeld ook oude mensen; als zij bang zijn op straat, gaan we met ze mee.”

Kroeskop is niet overtuigd. “Dat doen Geer en Goor ook.”

Dit is de eerste “ludieke actie” van DSDA. Aan de voet van de Duivelsberg, gemeente Nijmegen, en vlakbij de grensovergang naar Duitsland, houden ruim tien leden het verkeer tegen om automobilisten op het belang van gesloten grenzen te wijzen.

Er hangen spandoeken:

Grenzen dicht
Wie had dat gedacht: van een islamiet in je straat naar een Islamitische Staat

Er is ook een poster met een foto van Geert Wilders: DSDA steunt de PVV.

Actiegroep DSDA is opgericht in januari en sindsdien laten de leden – herkenbaar aan hun embleem met een adelaar erop – zich zien bij verschillende demonstraties tegen asielzoekerscentra. De actievoerders hebben met elkaar gemeen dat ze ontevreden zijn over de huidige staat van Nederland, met name het immigratiebeleid. “Wij zijn een organisatie die zich richt op de overheid wanneer zij ons als burgers laten zitten”, staat op de website.

Foto Flip Franssen

Foto Flip Franssen

Nieuwe leden aantrekken

DSDA heeft de structuur van een motorclub: in verschillende provincies zijn afdelingen met aan het hoofd een captain. Bovenaan staat president Henk Veenstra, die naar eigen zeggen eerder president was van Devil’s Angels in Thailand. In Nederland was hij lid van No Surrender. Volgens Veenstra heeft de club nu ongeveer honderd leden. Op Facebook zijn tweeduizend mensen lid van besloten groepen.

De bedoeling van de actie deze zaterdag is het genereren van aandacht voor DSDA. Zo trekken ze nieuwe leden aan, hoopt Veenstra. Terwijl andere groepen die protesteren tegen immigranten, zoals Pegida, juist benadrukken zich tijdens demonstraties aan alle regels en wetten te houden, heeft DSDA deze actie bewust niet bij de gemeente aangemeld. “Dan had het niet gemogen”, zegt Veenstra. “Wij gaan net een stapje verder dan de rest.”

Sarah de Lange van de Universiteit van Amsterdam doet onder meer onderzoek naar groepen die tegen azc’s protesteren. Zij volgt DSDA met interesse. “Dit is een heel activistische vorm van protesteren”, zegt ze via de telefoon. “Ze houden zich niet aan de spelregels van het systeem, kennelijk vinden zij dat niet belangrijk.”

Op Facebook plaatste DSDA wel eens een foto van een kalasjnikov met tips hoe je aan zo’n wapen zou kunnen komen, maar dat zullen ze niet meer doen, zegt Veenstra. “Dat is geplaatst door de vorige leider. Die is nu weg. Wij zijn tegen geweld.” Op hun website schrijft DSDA wel zich “met harde hand” te zullen verdedigen, om “de veiligheid van onze leden en mededemonstranten te waarborgen”.

Foto Flip Franssen

Foto Flip Franssen

Brandende olievaten, midden op de weg

Eigenlijk wilden de leden van DSDA zaterdag een stapje verder gaan. Ze waren van plan om olievaten met vuur erin midden op de weg te zetten, en die zo te blokkeren voor het doorgaande verkeer. Dan zou hun wens – grenzen dicht – meteen praktijk worden. Maar een deel van de vaten kwam niet aan, omdat de leden die ze mee zouden brengen, afhaakten. “En”, zegt Veenstra, “als we dat hadden gedaan, hadden we misschien de kosten van de brandweer moeten betalen”. Voor vertrek had Veenstra zijn vriendin nog wel gewaarschuwd: “Misschien zie ik je vanavond, misschien over een paar dagen.” Veenstra wil daarmee zeggen dat hij bereid is om vast te zitten voor DSDA.

De leden delen flyers, winegums en blikjes cola uit en gaan in gesprek met bestuurders. “De marechaussee zou de grenzen moeten bewaken, maar omdat zij het niet doen, staan wij hier”, zegt Ben Willard (48), de vicepresident van afdeling Drenthe, half grappend tegen een bestuurder.

Een aantal DSDA-leden werd vorige maand opgepakt wegens wapenbezit, toen zij onderweg waren naar Schiphol om daar bij aanvang van het Wilders-proces deel te nemen aan een demonstratie. “Dat was overdreven”, zegt Veenstra. “Ik ben een biker, ik had een zakmesje bij me. En er was een aardappelschilmesje gevonden, een busje pepperspray en een rubberen knuppeltje dat altijd in mijn auto ligt.” Eerder zei een woordvoerder van de marechaussee daarover tegen verschillende media dat het wel “iets meer” was dan een aardappelschilmesje.

Een ander lid van DSDA, waar volgens Veenstra al een aantal weken geen contact meer mee is, is onlangs opgepakt op verdenking van het plegen van een aanslag met een molotovcocktail op een moskee. Veenstra distantieert zich hiervan, zegt hij.

Na een uur komt de politie poolshoogte nemen. Ze hebben meerdere klachten binnengekregen over de file die DSDA met hun actie veroorzaakt. De leden laten zich gewillig wegsturen. Aan de kant van de blikt Veenstra alvast terug. “Een geslaagde actie. Anders dan verwacht, maar geslaagd.” Nu gaan ze naar een terrasje om te “nababbelen”, en zich beraden op een volgende ludieke actie.