Merkel, Tusk en Timmermans bezoeken Nizip

Tijdens het bezoek aan het vluchtelingenkamp in Zuidoost-Turkije werd gesproken met de Turkse premier Davutoglu.

Merkel, Davutoglu, Tusk en Timmermans openen een opvangcentrum voor Syrische vluchtelingen. Foto: Hakan Goktepe / AP

De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft zaterdag samen met EU-president Donald Tusk en de vicevoorzitter van de Europese Commissie Frans Timmermans een bezoek gebracht aan het vluchtelingenkamp in Nizip in Zuidoost-Turkije.

Het drietal ging in gesprek met de Turkse premier Ahmet Davutoglu, die zei tevreden te zijn over het dalende aantal vluchtelingen dat sinds het vluchtelingenakkoord illegaal de Grieks-Turkse grens passeert, meldt persbureau Reuters..

Tusk liet weten dat de Europese Unie deze zomer 1,1 miljard euro gaat uitgeven aan projecten die de levens van Syrische vluchtelingen moeten verbeteren. Hij noemde Turkije “het beste voorbeeld van hoe om te gaan met vluchtelingen.”

Merkel drong tijdens de afsluitende persconferentie aan op het instellen van veilige zones voor Syrische vluchtelingen bij de Turkse grens:

“Ik heb wederom aangedrongen op gebieden waar het staakt-het-vuren in het bijzonder wordt nageleefd en waar een aanzienlijk veiligheidsniveau is gewaarborgd.”

Nizip ligt in het zuidoosten van Turkije, bij de Syrische grens:

De kwestie Böhmermann

Ook de situatie rondom de Duitse komiek Jan Böhmermann - die de Turkse president Erdogan op televisie uitmaakte voor geitenneuker - kwam ter sprake. Erdogan diende een aanklacht in tegen de komiek, waarop de Duitse justitie een onderzoek startte met de vraag of hij vervolgd kan worden wegens belediging van een bevriend staatshoofd. Tusk stelde dat politici geen oordeel zouden moeten vellen over de grens tussen kritiek en laster, omdat dit “de vrijheid van meningsuiting zou kunnen aantasten”.

    • Etienne Verschuren