Martin van Geel op weg naar uitgang, of misschien toch niet?

Het is onrustig in de top van Feyenoord: moet technisch directeur Martin van Geel weg na een teleurstellend seizoen?

Fox Sports-presentator Jan Joost van Gangelen die zaterdag meldt dat de „geruchten” bij Feyenoord „erg serieus” zijn dat na de bekerfinale door de raad van commissarissen afscheid wordt genomen van technisch directeur Martin van Geel en algemeen directeur Eric Gudde. RTV Rijnmond, twee dagen later: twee van de in totaal vijf leden van de rvc zouden via een brief hun onvrede hebben geuit over het functioneren van Martin van Geel.

Algemeen Dagblad en weekblad Voetbal International analyseren midweeks dat Van Geel op weg is naar de uitgang. ‘Martin van Geel lijkt niet meer te redden als technisch directeur van Feyenoord’ schrijft VI. Het strijdt met de berichtgeving in De Telegraaf, vrijdag. ‘Steun voor Van Geel’, staat op de voorpagina. Een meerderheid in de raad van commissarissen zou willen dat de technisch directeur aanblijft.

De machtsstrijd binnen de Feyenoord-top is ook een mediaspel. Feiten, speculaties en persoonlijke belangen mengen zich. Veel ophef, discussie – wat is waar?

Wat betreft Fox Sports, de stelling dat Van Geel en Gudde na de bekerfinale moeten vertrekken klopt niet, zo blijkt uit de reactie van president-commissaris Gerard Hoetmer. Pas na het seizoen – dat eindigt op 8 mei – wordt de directie zoals gebruikelijk geëvalueerd. Bovendien zou het een vrij onbezonnen besluit zijn, Feyenoord zou zo goed als onbestuurbaar worden bij het vertrek van twee van de drie directeuren.

Dan de brief waar RTV Rijnmond over berichtte. Commissarissen Pim Blokland en Rob Slotboom – zij hebben namens de investeerdersgroep ‘Vrienden van Feyenoord’ zitting in de rvc – zouden volgens de regiozender hun ongenoegen hebben geuit over Van Geel. Blokland, aanvoerder van de Vrienden van Feyenoord, per mail: „Waar komt de onzin vandaan over een brief die ik en Rob Slotboom als rvc-lid aan de rvc zouden hebben gestuurd. Belachelijk toch als wij als rvc-leden een brief aan de rvc zouden schrijven waarin wij zelf zitting hebben. Met andere woorden, klopt dus niets van dit verhaal.”

Feyenoord, club waar het nooit rustig is. De onrust lijkt te zijn aangewakkerd door enkele leden van de Vrienden van Feyenoord. Die groep, van in totaal 30 investeerders, hielp de club in financieel zware tijden met een injectie van 30 miljoen euro in ruil voor 49 procent van de aandelen.

Onder hen bevinden zich enkele mondige Rotterdamse ondernemers – types niet lullen maar poetsen – die dit seizoen veel kritiek hebben op het transferbeleid van ‘td’ Van Geel, die veel krediet had met de eerdere aanstelling van coach Ronald Koeman en de successpitsen John Guidetti en Graziano Pellè. Maar juist nu Van Geel voor het eerst, na jaren van financiële droogte, kon investeren (hij besteedde zo’n twaalf miljoen), viel de door hem samengestelde ploeg na de winterstop ver terug.

Dure aankopen renderen nauwelijks of niet – zoals beoogd spelverdeler Marko Vejinovic, gehaald voor 3,5 miljoen euro. En, zo klinkt het: twee van de grootste talenten verlaten de club voor bijna niks, Jean-Paul Boëtius ging vorige zomer voor zo’n 2 miljoen weg, Tonny Vilhena vertrekt na dit seizoen zeer waarschijnlijk transfervrij. Puur financieel presteert Van Geel sinds zijn komst in 2011 overigens goed, VI berekende dat hij een positieve transferbalans heeft van 40 miljoen euro.

Ontevreden investeerders kunnen kritiek spuien op de directie, uiteindelijk is hun macht als aandeelhouder beperkt. Het komt aan op wat de raad van commissarissen na het seizoen besluit. Veelzeggende zin, over de druk op de directie, uit het jaarverslag van Feyenoord, opgesteld na de aftakeling in het slot van vorig seizoen: de raad van commissarissen heeft „de hoop en de verwachting uitgesproken dat de sportieve resultaten in de competitie in het seizoen 2015-2016 zullen verbeteren en heeft de directie indringend geadviseerd zich nadrukkelijk daarop te richten”.

Dat is nauwelijks gelukt. De achterstand op Ajax en PSV is 21 punten, met nog twee speelronden te gaan. Feyenoord is in twee jaar nauwelijks dichterbij de toptwee gekomen. Winst in de KNVB-beker moet Feyenoord dit seizoen sportief redden. Dan rest alleen nog de vraag: worden Van Geel en Gudde gered door de raad van commissarissen?

    • Steven Verseput