Strengere regels voor het gebruik van drones

De Nederlandse overheid gaat meer voorlichting geven over het veilig vliegen met drones. Dat maakte staatssecretaris Sharon Dijksma (Infrastructuur en Milieu, PvdA) vrijdag bekend. Met behulp van een radiocampagne, advertenties en reclameposters op straat wil Dijksma het veilig vliegen met de onbemande vliegtuigjes onder de aandacht brengen.

Aanleiding is een incident vorige week vrijdag, waarbij drie piloten een drone signaleerden boven de Zwanenburgbaan op Schiphol. Het is rond luchthavens verboden om te vliegen met een drone en de baan werd tijdelijk gesloten.

Naar aanleiding van het incident stuurden onder meer KLM en Schiphol een brandbrief naar het ministerie. Daarin eisen zij onder meer dat alle onbemande vliegtuigjes geregistreerd moeten worden en dat er meer handhavers moeten komen. In de verklaring van Dijksma staat dat „het evident is dat de vliegveiligheid van de bemande luchtvaart te allen tijde voorop staat”.

In november 2015 lanceerde de overheid al de campagne ‘Veilig vliegen met drones’ waarbij mensen bij aankoop van een drone via een folder en internet werden geïnformeerd over veilig drone-gebruik. (NRC)