Lagere risico’s

None

Beurzenfusies zijn vooral interessant vanwege de efficiëntievoordelen aan de ‘achterkant’ van de beurshandel. Dit is de wereld van de afdeling risicomanagement bij financiële instellingen. De enige afdeling overigens die het afgelopen decennium flink is gegroeid. In een poging om het financiële stelsel robuuster te maken, is risicobeheersing het nieuwe mantra. Zo maakt nieuwe regelgeving het noodzakelijk voor banken om posities in derivaten af te dekken met aanzienlijk meer onderpand dan voorheen, als verzekering tegen de verplichtingen die voortvloeien uit deze contracten. Deze vorm van kapitaalsbeslag brengt kosten met zich mee. Het is hierdoor extra interessant voor mondiaal opererende beleggers als openstaande posities tegen elkaar weggestreept kunnen worden, omdat er dan minder onderpand hoeft te worden aangehouden. Op een grote beurs gaat dat veel makkelijker dan op een verzameling kleine beurzen.