Lagere kapitaalseisen

De redenen om samen te gaan zijn duidelijk: efficiëntere handel en kostenbesparingen. De gemiddelde belegger profiteert hiervan. De transactiekosten zijn in de afgelopen jaren alleen maar gedaald. Dat geldt ook voor de aangekondigde fusie tussen Deutsche Börse en London Stock Exchange. Die is natuurlijk niet bedoeld voor de kleine beleggers, maar voor de grote zakenbanken. Naast lagere transactiekosten kunnen zij ook profiteren van lagere kapitaalseisen. In plaats van bij twee beurzen een garantiebedrag aan te houden, kan men nu volstaan met één bedrag. Zeker in een tijd waarin toezichthouders steeds hogere kapitaaleisen stellen is dat een voordeel. Nadeel is er ook. Bij een financiële crisis kan er weer paniek ontstaan over welke verplichtingen er over en weer zijn. Grotere beurzen moeten dat risico goed onder controle hebben. Een actiepunt voor de toezichthouders.