Guggenheim verwacht rijen van plassers voor gouden toilet

None

Maurizio Cattelan, de altijd provocerende Italiaanse kunstenaar, is terug. Vijf jaar na zijn vervroegd pensioen – hij zei de geldgedreven kunstwereld meer dan beu te zijn – heeft de 55-jarige Cattelan weer een spraakmakend kunstwerk gemaakt: een massief gouden toilet.

Het toilet is voor een onbekend bedrag verworven door het Guggenheim in New York. Op verzoek van Cattelan zal het Guggenheim het gouden kunstwerk niet op zaal exposeren, maar in een van de openbare toiletruimtes.

Je kunt naar die sanitaire voorziening gaan om je te koesteren in de glans van het werk, zegt Cattelan in een vraaggesprek met The New York Times. Maar het wordt pas echt kunst, zegt hij, als iemand erop zit of eroverheen hangt om de natuur zijn gang te laten gaan.

Het Guggenheim zal het kunstwerk een dezer dagen aansluiten op het riool. Het museum overweegt een suppoost voor de deur te zetten om de te verwachte rij voor de toiletruimte in goede banen te leiden.

De krant refereert aan verwante kunstwerken: het urinoir dat Marcel Duchamp 99 jaar geleden in een tentoonstelling plaatste en ‘Merda d’artista’, de blikjes met poep van Pierro Manzoni uit 1961. Ook zou het werk wellicht knipogen naar presidentskandidaat Donald Trump, die geen geheim maakt van zijn voorliefde voor gouden badkameraccessoires. De titel, Maurizio Cattelan: ‘America’, laat ruimte voor vele interpretaties. Cattelan benadrukt dat zijn toilet geen grap is. Ook zegt hij dat zijn afkomst – hij is zoon van een vrachtwagenchauffeur en een schoonmaakster – hem dwong na te denken over economische ongelijkheid.

    • Arjen Ribbens