Kruimels rapen voor Euronext na fusie

Beursfusies Ook de Amsterdamse beurs mengt zich achter de schermen in een harde strijd rond de miljardenfusie van de Britse en Duitse beurs.

De beurs in Frankfurt.
De beurs in Frankfurt. Foto AP / Michael Probst

Het zijn niet alleen de bedrijven óp de beurs die graag op fusie- en overnamepad gaan. Ook beursbedrijven zelf kunnen er wat van.

Ruim een maand geleden kondigden de Deutsche Börse en de London Stock Exchange officieel aan te willen fuseren. „Een industriebepalende fusie”, noemden ze het. Eentje die 450 miljoen euro per jaar bespaart en „significant” meer omzet oplevert.

Sinds de deal in februari begon rond te zingen, is het onrustig in beurzenland. Achter de schermen spelen de fusiepartijen en hun concurrenten een hard spel.

De trucendoos

Neem de truc van Deutsche Börse en de London Stock Exchange die door financieel persbureau Bloomberg werd ontdekt. Om de kans kleiner te maken dat concurrenten de fusie zouden frustreren, zetten de Duitsers en Engels een klassieke list van fusie- en overnamestrategen in: de street sweep.

De fusiepartners hebben zo ongeveer iedere zakenbank ingehuurd: van Goldman Sachs en UBS tot Deutsche Bank en HSBC. Negen in totaal.

Zakenbanken spelen een cruciale rol in het fusie- en overnameproces. En net zoals advocaten mogen ze bij een deal maar voor één van de partijen werken. Door het inhuren van zoveel zakenbanken zetten ze andere spelers met interesse dus een hak.

En interesse is er. Het bedrijf achter de New York Stock Exchange (oud-eigenaar van de Amsterdamse beurs) ICE liet op 1 maart weten dat het een bod op de London Stock Exchange „overweegt”.

Vandaar ook dat een biedingsoorlog werd voorspeld, maar die is nog niet losgebroken omdat ICE nog geen bod heeft uitgebracht. Wel wordt er achter de schermen druk verder gestreden. Ook door Euronext, de eigenaar van de Amsterdamse beurs.

Deze week meldde Bloomberg op basis van ingewijden dat Euronext – tevens eigenaar van beurzen in Brussel, Parijs en Lissabon – advocaten en lobbyisten heeft ingehuurd om de fusie te dwarsbomen. Euronext zou de Europese Commissie willen overtuigen de fusie te verbieden omdat die slecht zou zijn voor de concurrentie. Euronext wil desgevraagd niet op dat bericht reageren.

Ook beurzen nemen elkaar over

Beurs eet beurs

De onderlinge strijd past bij het beurzenlandschap dat na jaren van fusies en overnames gedomineerd wordt door een kleine groep grote spelers.

CME (het bedrijf achter de grootste derivatenbeurs ter wereld in Chicago), HKEX (bekend van de beurs van Hongkong) en ICE (exploitant van de New York Stock Exchange) zijn de grootste met een marktwaarde van rond de 30 miljard dollar. Als de fusie van Deutsche Börse en de London Stock Exchange doorgaat, zouden die samen ook die omvang bereiken.

Euronext, dat in 2014 via een beursgang door ICE werd afgestoten, steekt daar met een marktwaarde van zo’n 2,6 miljard euro nogal schril bij af. Dat heeft zowel met de omvang als met het verdienmodel te maken. Vroeger verdienden beurzen hun geld met het faciliteren van aandelenhandel, maar die wordt steeds minder lucratief. Dat komt mede doordat er naast de ‘nationale’ beurzen steeds meer andere beurzen en wegen zijn om aandelen te verhandelen.

Het grote geld zit tegenwoordig in de derivatenhandel en de clearing. Derivaten zijn afgeleide financiële producten, zoals termijncontracten voor olie of valuta.

Clearing is het garant staan voor een aandelen- of derivatentransactie. Een clearinghuis neemt tegen vergoeding het risico van het faillissement bij zo’n transactie op zich. Als de koper omvalt, wordt de verkoper niet meegesleurd en andersom. Sinds de crisis is clearing enorm toegenomen.

Wereldwijd zijn er zo’n vijf grote clearinghuizen, waaronder die van Deutsche Börse en de London Stock Exchange. Beide beurzen verwachten veel profijt van het het samenvoegen van hun clearing- en derivatenactiviteiten.

De cv’s spreken boekdelen

Naast wachten op een mogelijk bod van ICE is de vraag of Brussel toestemming geeft voor de fusie. In 2012 verbood het een fusie tussen NYSE Euronext en Deutsche Börse omdat die combinatie op derivaten- en clearingvlak te groot zouden worden.

Voor Euronext kan de fusie goed uitpakken, een serieus probleem is het volgens analisten in ieder geval zeker niet. Dat Euronext in Brussel lobbyt tegen de fusie en volgens Bloomberg overweegt om in de toekomst voor een bod van ICE te lobbyen, heeft hoogstwaarschijnlijk te maken met de kruimels die het beursbedrijf straks kan oprapen.

Londen Stock Exchange is namelijk evens eigenaar van Borsa Italiana en een Frans clearingbedrijf en ICE zou die willen afstoten zodat Euronext ze kan kopen.

Dat ook het kleine Euronext op overnamepad gaat staat volgens ingewijden buiten kijf. „Kijk maar eens naar het cv van de nieuwe mensen die ze aannemen, dat staat vol met ervaring met zakenbanken en fusies en overnames”, zegt een industriekenner die niet met naam genoemd wil worden. Hij doelt op onder andere de nieuwe topman Stéphane Boujnahen en de deze week gepresenteerde financiële topman Giorgio Modica.

Naast onderdelen die van Brussel mogelijk verkocht moeten worden, is er mogelijk meer. „Dat Euronext de Spaanse beurs BME wil kopen is al vaker gezegd, dat staat zeker op de agenda.”

    • Camil Driessen