Brons voor Anicka van Emden bij EK judo

Foto ANP

Judoka Anicka van Emden heeft vrijdag de eerste medaille voor Nederland veroverd op de EK judo in het Russische Kazan. De 29-jarige Rotterdamse behaalde brons in de categorie tot 63 kilogram. Van Emden was in de strijd om de derde plaats te sterk voor oud-wereldkampioene Yarden Gerbi uit Israël.

Van Emden debuteert in augustus op de Olympische Spelen. De Nederlandse judobond gaf haar in haar klasse de voorkeur boven Juul Franssen, die ze in Kazan pikant genoeg trof in de herkansing. Van Emden won dat beladen duel op straffen.

Na drie Europese titels op rij greep Kim Polling vrijdag naast de medailles. In de strijd om het brons werd ze na amper twee minuten op haar rug gegooid door Szabina Gercsak uit Hongarije. Frank de Wit miste brons in de klasse tot 81 kilo door te verliezen van Robin Pacek uit Zweden.