Jesse Klaver mikt op regeringsdeelname

Klaver werd vandaag verkozen tot lijsttrekker voor de komende Tweede Kamerverkiezingen.

Lijsttrekker Jesse Klaver speecht tot zijn partijgenoten op het congres van GroenLinks.
Lijsttrekker Jesse Klaver speecht tot zijn partijgenoten op het congres van GroenLinks. Foto: Sander Koning / ANP

GroenLinks wil volgend jaar regeren. “Wij kunnen het motorblok zijn van een nieuw kabinet.” Dat was de boodschap van Jesse Klaver bij zijn eerste toespraak als partijleider op het congres van GroenLinks.

Vorig jaar al werd Klaver (29) aangesteld als fractievoorzitter, als opvolger van tussenpaus Bram van Ojik. Vandaag werd hij verkozen tot lijsttrekker voor de komende Tweede Kamerverkiezingen, die in principe volgend jaar maart plaatsvinden. Er was geen tegenkandidaat; hij kreeg ruim 97 procent van de stemmen onder de 1.700 aanwezige partijleden.

‘Afzetten tegen rechtse ramkoers’

Klaver wil zich in de komende verkiezingscampagne afzetten tegen “de rechtse ramkoers van VVD en PVV” en de “valse beloften van Mark Rutte en Geert Wilders”. Hij belooft “nieuw idealisme” te gaan bieden “aan al die teleurgestelde progressieve kiezers”. Daarmee opende Klaver ook de aanval op de PvdA, de huidige coalitiepartner van de VVD. In een interview met het AD had Klaver voorafgaand aan het congres in Amersfoort als gezegd dat GroenLinks een “brede volkspartij” moet worden, die hoog- en laagopgeleide Nederlanders moet verbinden.

In zijn twintig minuten durende speech, ingeleid door zijn verre voorganger Paul Rosenmöller, kwam hij daarop terug. Het wil dat zijn partij opkomt voor zowel “de moslimmoeder uit Rotterdam als de bouwvakkervader uit Roermond” en voor “de onderwijzer van mijn basisschool in Roosendaal en de hoogleraar van de universiteit”.

Nieuwe afspraken

Als GroenLinks volgend jaar gaat meeregeren – de partij staat in de peilingen op 9 tot 16 Kamerzetels – wil Klaver een aantal concrete veranderingen doorvoeren. Als “nieuwe afspraken met Nederland” noemde hij in zijn toespraak tot het congres onder meer: investeren in onderwijs (in plaats van bezuinigen), geen verdere flexibilisering meer van de arbeidsmarkt en een versnelde omslag naar schone energie.

De nieuwe GroenLinks-lijsttrekker zegt te willen afrekenen met de huidige politiek “van opgeklopte tegenstellingen”. Hij doelt op het vluchtelingendebat en de kloof tussen “frauderende Panama-parasieten” en belastingbetalende burgers.

    • Philip de Witt Wijnen