Italiaanse rechter: politici corrupter dan ooit

Volgens Piercamillo Davigo heeft premier Matteo Renzi gefaald in het aanpakken van corruptie in het land.

Rechter Piercamillo Davigo (l) begin vorige maand. Foto: Nelson Almeida / AFP

Italiaanse politici zijn corrupter dan ooit. Dat heeft Piercamillo Davigo, rechter bij de Italiaanse Hoge Raad, vrijdag gezegd in een interview met de Italiaanse krant Corriere della Sera.

Volgens Davigo heeft de regering van premier Matteo Renzi gefaald in het aanpakken van corruptie en belastingontduiking in het land, die mede door voormalig premier Silvio Berlusconi mogelijk werden gemaakt:

“Politici zijn niet gestopt met stelen, ze zijn gestopt zich er slecht over te voelen. Nu eisen ze schaamteloos het recht op om dat wat ze eerst deden nu stiekem te doen.”

Uiteenlopende reacties

Premier Matteo Renzi heeft niet gereageerd op de uitlatingen van Davigo. Wel lieten zijn bondgenoten zich negatief uit over de opmerkingen. Zo stelde Matteo Orfini van de Democratische Partij (PD) dat mensen met institutionele verantwoordelijkheden “niet moeten praten alsof ze in een bar staan.”

Davigo kon in het parlement wel op applaus rekenen van de anti-establishmentpartijen Lega Nord en de Vijfsterrenbeweging van Beppe Grillo. Grillo liet weten dat de woorden van Davigo worden gedeeld “door alle eerlijke burgers”.

Operatie Schone Handen

Rechter Davigo maakte begin jaren negentig naam tijdens de operatie ‘Schone Handen’, waarbij corrupte Italiaanse politici, ondernemers en ambtenaren werden vervolgd. Volgens Davigo zijn de huidige Italiaanse politici nu zelfs corrupter dan de politici uit die jaren. De afrekening met corruptie is volgens de rechter dan ook mislukt.

Italië staat op nummer 61 in de corruptie-index die begin dit jaar door Transparency International werd gepubliceerd. Alleen Bulgarije doet het in de Europese Unie slechter. Nederland staat in de lijst overigens op een gedeelde vijfde plaats met Noorwegen.

    • Etienne Verschuren