Iedereen kan een mammoet vinden

Vroeger leefden nijlpaarden, leeuwen en mammoeten in Nederland. Hun botten kun je vinden op het strand.

None
Foto Istock

Drie jaar geleden liep David Boer (10) op het strand bij de Maasvlakte toen hij iets raars boven het zand uit zag steken. Hij besloot te onderzoeken wat het was, maar het uitgraven bleek nog een hele klus. Uiteindelijk kwam er een groot bot tevoorschijn. Het bleek de kaak van een wolharige mammoet te zijn.

Wolharige mammoeten waren een soort harige olifanten die al lang zijn uitgestorven. Het is zo’n dertig- tot vijftigduizend jaar geleden dat de dieren voor het laatst rondliepen in Nederland. Hun botten versteenden soms. Die worden dan fossielen genoemd. Deze fossielen liggen diep onder de grond, maar soms duwt het water van de zee of de rivier ze terug naar boven.

David heeft zijn vondst meegenomen naar het Museon in Den Haag. Daar waren vorige week onderzoekers samengekomen, die allemaal veel verstand van dieren hebben. Ze gaven informatie aan iedereen die, net als David, iets bijzonders heeft gevonden op het strand.

De mammoet waarvan David een kaak vond, was ongeveer veertig jaar oud toen hij stierf. De kaak is al die tijd goed bewaard gebleven. Zelfs zijn verstandskies kun je nog zien zitten! „Goed bewaren”, adviseert de onderzoeker, maar dat was David sowieso al van plan.

Iedereen kan fossielen vinden, maar je moet wel een beetje geluk hebben. De onderzoekers in het Museon adviseren te zoeken op de Maasvlakte of de Zandmotor bij Kijkduin, want daar worden het vaakst botten van mammoeten gevonden. Goed opletten dus, de volgende keer dat je op het strand bent. Voor je het weet loop je een schat van veertigduizend jaar oud voorbij!

    • Marlie van Zoggel