In beeld

Hey ho, let’s go! 40 jaar Ramones

Hey ho, let’s go! Zo trapte Joey Ramone in 1976 het debuutalbum van de Ramones af, precies veertig jaar geleden. De plaat had slechts 6.400 dollar en zeven dagen gekost om te maken, maar veroorzaakte een schokgolf in de muziekwereld.
Twintig albums hebben the Ramones uitgebracht in twintig jaar. Met nummers die niet meer dan twee minuten duurden en die titels hadden als ‘Judy Is A Punk’, ‘Beat On The Brat’ en ‘Sheena Is A Punk Rocker’ groeide ‘Ramones’ uit tot de meest invloedrijke elpee uit de punkgeschiedenis. Kaal en direct klonk het, en ongelofelijk energiek. Het was een plaat om voluit uit je speakers te laten knallen. ‘Play Loud!’, stond er op de hoes. Met Dee Dee’s bas uit de linkerbox en Johnny’s gitaar uit de rechter – het geluid rauw en ongemixt - was het alsof de Ramones persoonlijk naast je stonden te spelen.
NRC
De vier oorspronkelijke leden waren geen familie van elkaar, maar noemden zich allemaal Ramone. Dee Dee, Joey, Johnny en Tommy. Foto gemaakt in 1977.
Danny Fields/Queens Museum
Links in 1977. Midden in 1978. Rechts in 1986.
Archief NRC
Veertig jaar na het uitbrengen van de eerste plaat is geen van hen nog in leven. In 2002 werd bassist Dee Dee na een overdosis heroïne dood aangetroffen in zijn appartement. De dood van de andere bandleden was minder rock-‘n-roll: drie van de vier Ramones stierven aan kanker, drummer Tommy als laatste in 2014.
Archief NRC
Intussen is de bandnaam een merk geworden. Het door Arturo Vega ontworpen logo met de Amerikaanse adelaar siert nu miljoenen T-shirts, tassen en slippers - gewoon te koop bij H&M. Ook het logo van muziekclub CBGB’s, het punkhol aan de New Yorkse Bowery waar de Ramones zo’n beetje huisband waren, is nu een fashion item.
NRC
Sinds een paar jaar is in Berlijn het Ramones Museum te vinden, waar je achter de nagebouwde luifel van CBGB’s koffie en taartjes kunt nuttigen tussen vintage schemerlampjes. Uiteraard is er een grote souvenirwinkel vol Ramones-asbakken, onderzetters en borrelglaasjes. De New Yorkse punkoutcasts zijn salonfähig geworden.
iStock
Richie Ramone, drummer van de band van 1983 tot 1987, in het Ramones Museum in Berlijn.
Ramones Museum Berlin
Impressie van tentoonstelling: "Hey! Ho! Let's Go: Ramones and the Birth of Punk!" in Queens Museum in New York. De tentoonstelling is tot en met 31 juli te zien.
AFP
De jassen en broeken van Johnny Ramone en Marky Ramone. op de tentoonstelling in New York.
AFP
Impressie van tentoonstelling: "Hey! Ho! Let's Go: Ramones and the Birth of Punk!" in Queens Museum in New York.
AFP
Impressie van tentoonstelling: "Hey! Ho! Let's Go: Ramones and the Birth of Punk!" in Queens Museum in New York.
AFP