Griekenland werkt samen met buren

Griekenland en aangrenzende landen gaan voor het eerst samenwerken om de coördinatie van de vluchtelingenstroom langs de zogeheten Balkanroute te verbeteren. De ministers van buitenlandse zaken van Griekenland, Macedonië, Albanië en Bulgarije maakten daar vrijdag afspraken over.

Ruim een miljoen vluchtelingen en andere migranten zijn vanaf begin 2015 door Griekenland, Macedonië en andere landen in de Balkan gereisd. Begin dit jaar raakte de route afgesneden, nadat Oostenrijk de grens sloot. Dat veroorzaakte een domino-effect tot aan de grens van Macedonië en Griekenland.

Het sluiten van de Macedonische zuidgrens en de pogingen van vluchtelingen aan Griekse kant om toch verder te reizen, veroorzaakte spanningen tussen de twee landen. Macedonië beschuldigde Griekenland ervan niets te doen om de vluchtelingen tegen te houden, terwijl de Grieken klaagden over het politieoptreden aan Macedonische kant. In Griekenland zijn zo’n 50.000 migranten gestrand.

De samenwerking van de vier landen moet nieuwe migranten afschrikken, zei de Macedonische minister van buitenlandse zaken, Nikola Poposki na het sluiten van het akkoord. Tegelijkertijd spraken landen af om kwetsbare migranten te beschermen.

Vrijdag werd ook bekend dat de vluchtelingenstroom naar Griekenland vanuit Turkije weer toeneemt. Volgens de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) bereiken sinds zaterdag elke dag zeker 150 migranten de Griekse eilanden vanuit Turkije.

Daarmee lijkt de „hermetische sluiting” van deze route naar Europa voorbij, meldt de IOM. Onder de Turkije-deal worden vluchtelingen die illegaal de oversteek maken teruggestuurd naar Turkije. De EU-landen nemen één Syriër op voor elke Syriër die Turkije terugneemt vanuit Griekenland, tot een maximum van 72.000. Tot nu toe zijn slechts een paar honderd vluchtelingen teruggestuurd naar Turkije. Ook het legaal opnemen van vluchtelingen vanuit Turkije is nog nauwelijks van de grond gekomen. (NRC)