Giri’s ban gebroken

Meteen nadat Sergej Karjakin in maart het kandidatentoernooi had gewonnen, zei hij zijn deelname af aan Norway Chess, het jaarlijkse toptoernooi in Stavanger. Dat was jammer, we hadden hem daar graag tegen Magnus Carlsen zien spelen, als een ouverture van hun WK-match later dit jaar. Als hij had gewonnen, was de marktwaarde van die match een stuk groter geworden, wat misschien wel nodig is. Nog steeds heeft de FIDE niets concreets over de organisatie van de match gezegd, alleen dat de etalages op Broadway zijn geïnspecteerd om te zien of die een goed decor voor de partijen zouden zijn.

Karjakin wordt bij Norway Chess vervangen door de Chinees Li Chao, die er zijn bruiloft voor uitstelde. Vorig jaar verloor Li een prachtige partij van Carlsen, wat ze in Stavanger zeker onthouden hebben.

Voor het echte toernooi begon was er een snelschaaktoernooi om de paringsnummers vast te stellen. Carlsen won dat, maar hij verloor de onderlinge partij van nummer twee Anish Giri. Het was maar een vluggertje, maar al was het pimpampet geweest, Carlsen trekt zich een nederlaag altijd erg aan. Van tevoren had hij over het hoofdtoernooi gezegd dat er twee spelers waren die hij bijzonder graag zou verslaan, Kramnik en Giri.

Toen het echte grote werk begon, won Giri in de eerste ronde van de Oekraïener Pavel Eljanov, waarmee een ban gebroken werd. Voor die winstpartij had Giri twintig keer achter elkaar remise gespeeld.

In de tweede ronde leek Giri met een keiharde aanpak van Maxime Vachier-Lagrave aan alle flauwe grappen over zijn remises een einde te willen maken. Dat lukte, maar niet op de gewenste manier; Giri verloor. Vachier, groot kenner en liefhebber van de Najdorfvariant van het Siciliaans, is wel eens de gouden standaard van de Najdorftovenarij genoemd. Het was dapper van Giri dat hij met de scherpste wapens de tovenaar in zijn burcht opzocht, maar hij hakte in eigen vlees. Na de eerste drie ronden stond Carlsen met 2½ punt alleen bovenaan.

Anish Giri - Maxime Vachier-Lagrave, Stavanger 2016

1. e4 c5 2. Pf3 d6 3. d4 cxd4 4. Pxd4 Pf6 5. Pc3 a6 6. Lg5 In navolging van Wei Yi kiest Giri de oude hyperscherpe bestrijding van Vachiers geliefde Najdorfvariant. 6...e6 7. f4 h6 8. Lh4 Db6 Dit had Vachier al vaak met zwart op het bord gehad. Giri slechts één keer, met wit, in 2012. Toen deed hij 9. Dd2. 9. a3 Dit verhindert 9...Dxb2 wegens 10. Pa4 met damewinst. 9...Le7 10. Lf2 Dc7 11. Df3 Pbd7 12. 0-0-0 b5 13. g4 g5 14. h4 gxf4 15. Le2 Tot hier had de altijd goed voorbereide Giri minder dan vijf minuten bedenktijd gebruikt. Hij verwachtte nu 15...Pe5. 15...Tg8 Nu dacht Giri drie kwartier na. 16. Tdg1 En hij doet een verkeerde zet. 16. g5 was een ijzersterk pionoffer. 16...d5 Weer onverwacht. Met zijn koning in het midden opent zwart het centrum. Het blijkt erg sterk te zijn. 17. exd5 Pe5 Na 17...Lb7 zou wit misschien het dameoffer 18. dxe6 Lxf3 19. exd7+ Dxd7 20. Lxf3 kunnen overwegen. 18. Dh3 exd5 19. Te1 De computer vindt dat wit met 19. Lf3 nog op de been kon blijven. 19...Kf8 20. Pf5 Lxf5 21. gxf5 Lc5 Hier en op de volgende zetten heeft zwart een ruime keus aan overweldigende zetten. Met de gespeelde zet werkt hij aan een invasie over de zwarte velden. 22. Df1 d4 23. Pb1 Pe4 24. Lf3 Pxf2 25. Lxa8 Zie diagram

25...Ped3+ Ook hier had zwart ruim keus, maar dit is het sterkst en het mooist. 26. Kd2 Na 26. cxd3 wint zwart met 26...Lxa3+ 27. Kd2 Lb4+. 26...Pxe1 27. Dxf2 d3 28. Dxe1 Le3+ Wit gaf op, hij gaat mat.

    • Hans Ree