Gert-Jan Segers nieuwe lijsttrekker ChristenUnie

Segers volgde vorig jaar Arie Slob op als fractieleider in de Tweede Kamer.

Gert-Jan Segers na zijn afsluitende speech op het ChristenUnie-congres.
Gert-Jan Segers na zijn afsluitende speech op het ChristenUnie-congres. Foto: Bart Maat / ANP

Gert-Jan Segers is zaterdag tijdens het congres van de ChristenUnie in Zwolle verkozen tot lijsttrekker van de partij bij de komende Tweede Kamerverkiezingen. Segers werd vorige maand door het partijbestuur voorgedragen.

Segers, die vorig jaar Arie Slob opvolgde als fractieleider in de Tweede Kamer, ging in zijn afsluitende speech in op de tweedeling in de samenleving, die volgens hem onder meer wordt veroorzaakt door het studieschuldenstelsel:

“Ik nodig bijvoorbeeld de politici die het studieschuldenstelsel hebben ingevoerd uit: doen jullie mee om de tweedeling in het onderwijs tegen te gaan?”

Verder zouden studenten een deel van hun studieschuld moeten kunnen afbetalen door het doen van vrijwilligerswerk: “Schulden worden zo minder en de samenleving wordt er beter van.”

De kunst van het samenleven

Volgens Gert-Jan Segers verliezen we in Nederland “de kunst van het samenleven”. In dit kader ging de kersverse lijsttrekker in op de uitslag van het referendum over het associatieverdrag van de Europese Unie met Oekraïne, die voor Segers een teken is van de verdeeldheid. Segers noemde ook de PVV en stelde dat die partij “geen interesse heeft in samenwerking met anderen”.

Segers liet verder weten dat de ChristenUnie zich de komende periode sterk gaat maken voor drie zaken:

“We knokken voor de toekomst van onze kinderen. We zorgen dat iedereen kan meedoen, dat we mensen niet in de steek laten. We verdedigen onze vrijheid, om te geloven, om je geloof handen en voeten te geven, de vrijheid van onderwijs, vrijheid van meningsuiting.”

    • Etienne Verschuren