‘Fortis hielp rijke klanten met belastingontwijking’

Volgens de betrokken afdeling komen de belastingconstructies na Fortis’ ondergang in 2008 vrijwel niet meer voor.

Het hoofdkantoor van Fortis te Utrecht in 2008.
Het hoofdkantoor van Fortis te Utrecht in 2008. Foto Rick Nederstigt / ANP

De Belgisch-Nederlandse verzekeringsbank Fortis hielp duizenden rijke klanten met het ontwijken van belasting. Dat melden de Belgische media De Tijd, Knack, MO* en Le Soir, die betrokken zijn bij de documentenlek van het Panamese trustkantoor Mossack Fonseca, ofwel de Panama Papers.

Rijke klanten van Fortis konden bij de bank terecht om rekeningen op naam te zetten van offshorebedrijven. Deze bedrijven waren vooral gevestigd in belastingparadijzen als de Britse Maagdeneilanden, de Seychellen en Niue in de Stille Oceaan. Deze constructies zijn niet illegaal, maar het risico op misbruik is wel groot.

Lees ook een opiniestuk van Joris Luyendijk, die het leven in de Londense City onderzocht, Panama mag, dus wat houdt ze tegen

De vennootschapconstructies werden tot de ondergang van Fortis in 2008 beheerd door Fortis Intertrust. De beursgenoteerde opvolger Intertrust NV geeft in een reactie aan de Belgische media toe dat het tijdens de Fortis-jaren optrad als “back office voor duizenden offshorestructuren” van Fortis-bankklanten, maar dat dat nu bijna niet meer gebeurt:

“Na onze afscheiding van Fortis in 2009 hebben we bewust 98 procent van die Fortis-klanten - waarvoor we de offshorestructuren moesten beheren - de deur gewezen. Het strookte niet langer met de hogere normen die we wilden nastreven.”

Ondergang Fortis

In 2007 nam Fortis delen van ABN Amro over. Door de zeer moeilijke markt kon Fortis dit uiteindelijk niet betalen en ging het ten onder. Omdat de bank geen koper kon vinden, nam in 2008 de regering de Nederlandse activiteiten van Fortis, inclusief de ABN-onderdelen, over voor 16,8 miljard euro. Het Belgische deel werd verkocht aan BNP Paribas.

ABN Amro kwam ook in de Panama Papers voor. Zeker zes dochterondernemingen treden op als aandeelhouder voor bedrijven van klanten, waardoor niet bekend is wie de echte eigenaar is. ING en Rabobank waren deze praktijken al gestopt, volgens Trouw en Het Financieele Dagblad, die namens Nederland betrokken waren bij de Panama-onthullingen. De Belastingdienst is in gesprek gegaan met ABN Amro.