Longreads

De invloed van internet op een afgelegen dorp

In het dorpje in North Dakota waar Rex Sorgatz opgroeide is 25 jaar later niets veranderd, behalve de aanwezigheid van internet.

Een olieveld in het verlaten landschap van North Dakota. Foto: Andrew Cullen / Reuters

Rex Sorgatz groeide op in de jaren tachtig van de vorige eeuw in het plaatsje Napoleon in North Dakota - een naam zo niet-treffend voor het vredige dorp dat het “alleen kan worden opgevat als sarcastisch grapje”. Sorgatz noemt in zijn longread op Backchannel een aantal zaken waaruit blijkt dat het inderdaad gaat om een dorp dat zich bevindt in the middle of nowhere:

“Het centrum van Napoleon bestaat uit één straat - één ijzerhandel, één restaurant, één kleine supermarkt, één apotheek en één bank. Geen enkel gebouw is hoger dan twee verdiepingen.”

Hij beschrijft hoe hij, 25 jaar later, de plek waar hij opgroeide voor het eerst weer terugziet. Hij merkt dat Napoleon uiterlijk niets is veranderd: zijn vroegere klasgenoten hebben de familiebedrijven overgenomen, huizen hebben een nieuw laagje verf. Dat is het wel.

Napoleon ligt enorm afgelegen - het dichtstbijzijnde dorp ligt 40 kilometer verderop:

Maar als Sorgatz iets verder kijkt dan alleen de buitenkant, merkt hij één groot verschil met vroeger: de invloed van de technologische vooruitgang. Ook de jeugd in Napoleon heeft toegang tot Facebook en Twitter en kijkt dezelfde Netflix-series als jongeren in de rest van de Verenigde Staten. Het onderwijs heeft dankzij het internet wat betreft het aanbod van lesmateriaal een enorme sprong gemaakt.

Sorgatz herinnert zich nog dat iedereen in zijn klas voor de Republikeinse Partij wilde stemmen. Maar de jongeren in het dorp neigen nu meer naar Bernie Sanders. Vreemd genoeg koesteren de jongeren niet de wens het dorp te verlaten. Sterker nog: ze zien zichzelf over 25 jaar met hun gezin in hetzelfde gebied wonen. Waar Sorgatz niet wist hoe snel hij de wijde wereld in wilde trekken, zo trouw blijven de jongeren van nu aan “hun gemeenschap”. Ze hebben immers via internet alles al gezien van de wereld. Onvoorstelbaar voor Sorgatz, die op zijn zestiende voor het eerst een gekleurde Amerikaan zag.

Lees de longread van Backchannel hier (7.400 woorden, leestijd circa 29 minuten)
    • Etienne Verschuren