Commissaris krijgt zonder problemen hoger loon

Foto Jerry Lampen

Commissarissen van grote Nederlandse ondernemingen loodsen de verhogingen van hun eigen beloningen steeds vaker zonder problemen langs de aandeelhoudersvergadering. Zij beslissen zelf over een salarisverhoging, maar moeten hun aandeelhouders wel om toestemming vragen.

De commissarissen, die toezicht houden op het beleid van ondernemingsbestuurders en hun advies kunnen geven, vinden in grote getale dat zij gezien de toegenomen werkdruk beter betaald moeten worden. Eerder dit jaar bleek uit onderzoek van hoogleraren Mijntje Lückerath en Auke de Bos dat een meerderheid van commissarissen hogere beloningen gepast vindt gezien de tijdsbesteding en de noodzakelijke kwaliteit.

Bedrijven verhogen de beloningen ook om gemakkelijker geschikte buitenlandse commissarissen te rekruteren. Zo betalen multinationals steeds hogere vergoedingen voor intercontinentale reizen. Bij Philips kreeg een commissaris uit Singapore hiervoor 35.000 euro, bij verfgigant AkzoNobel kreeg een Amerikaanse commissaris 30.000 euro.

Dit jaar staat bij zeker vijf grote ondernemingen, waaronder ING en chemiebedrijf DSM, een verhoging op de agenda. Bij ING stellen de commissarissen een verhoging voor die president-commissaris Jeroen van der Veer 50.000 euro extra geeft zodat zijn vaste beloning naar 125.000 euro stijgt. In 2015 en 2014 verhoogden Philips en Akzo de beloningen van commissarissen met massale steun van de beleggers. Afgelopen week wonnen de commissarissen van KasBank de stemming op de aandeelhoudersvergadering over een verhoging van hun beloning zonder één tegenstem.

    • Menno Tamminga