Busstaking in Tilburg na nieuwe overval

Vrijdagavond werd opnieuw een bus overvallen. Nu eisen chauffeurs dat contant geld uit de bussen verdwijnt.

Een bus van vervoersorganisatie Arriva.
Een bus van vervoersorganisatie Arriva. Foto Remko de Waal / ANP

Buschauffeurs in Tilburg hebben zaterdagochtend het werk neergelegd na een nieuwe busoverval op vrijdagavond. Dat bevestigt vervoerder Arriva op de website. Zowel het stads- als het streekvervoer is getroffen. De chauffeur raakte vrijdagavond niet gewond bij de overval.

De bus werd rond elf uur overvallen door twee gewapende mannen op de Lage Witsiebaan. De daders zijn nog op de vlucht. Het incident is voor veel collega’s de druppel nadat in maart ook al twee keer bussen werden overvallen.

Geen cash meer

De chauffeurs eisen nu van Arriva dat contant geld uit de bus verdwijnt. Arriva wil dat ook, maar heeft tijd nodig om met consumenten en vakbonden te onderhandelen. Vanaf 1 januari 2017 wil de vervoerder cash gaan uitbannen. Dat vinden chauffeurs te lang duren.

Hoe lang de staking die zaterdagochtend begon gaat duren, is niet bekend. Arriva vindt de actie “begrijpelijk”, maar geen oplossing voor het probleem. In de loop van de ochtend gaan Arriva en chauffeurs weer met elkaar in gesprek.

Tilburgers opgepakt

Woensdag werden drie jongens uit Tilburg opgepakt op verdenking van een overval op een tankstation. Twee van hen bleken ook verdacht van twee overvallen op Arriva-bussen in maart. Volgens een woordvoerder van de politie zitten de jongens nog steeds vast.

De overvallen vonden plaats op 10 en 18 maart op de Stokhasseltlaan en Dirigentenlaan in Tilburg. In beide gevallen moesten de chauffeurs onder bedreiging met een mes geld afgeven.

Andere steden

Ook in Amsterdam eisten buschauffeurs dat contant geld uit de bus wordt verbannen. In februari staakten ze naar aanleiding van een reeks overvallen, vooral in stadsdeel Noord. Een overval in januari trok veel aandacht toen beelden van de beveiligingscamera in de bus werden vrijgegeven van een overvaller met een shotgun (of iets wat daarop leek). De jongen werd later opgepakt.

Ook in Almere staakten buschauffeurs begin deze maand en ze dreigden met nieuwe stakingen als de veiligheid niet gauw zou verbeteren. Zo eisten de chauffeurs dat het contant geld uit de bussen verdwijnt en er toegangspoortjes voor de achteringang komen.

    • Menno Sedee