Bijrolspeler die ook weleens wat wilde verdienen

Foto KIPPA

Toen de bevriende musicus Bert Stoots voor het eerst naar het huis van Aart Brouwer reed, kon hij de weg niet vinden. Brouwer gaf hem telefonisch aanwijzingen. En toen Stoots uiteindelijk bij het juiste adres in het West-Friese dorp Venhuizen arriveerde, stond Brouwer voor zijn huis met een uitgestreken gezicht en met een rood vlaggetje in de hand te zwaaien als een verkeersleider. „Dat was typisch iets voor Aart”, concludeert Stoots. „Hij was een levenslustige man met een groot gevoel voor humor.”

Aart Brouwer had in zijn jonge jaren veel verschillende baantjes, van badmeester tot schoenenverkoper. Tot hij halverwege de jaren vijftig de kans kreeg danser te worden bij het balletgezelschap Scapino. Door zijn visueel-komische talent werd hij al in 1956 geëngageerd door het cabaretensemble van Wim Kan. Daarna fungeerde hij jarenlang als boomlange bijrolspeler in de Snip & Snap-revue van de komieken Willy Walden en Piet Muyselaar. Met zijn stoïcijnse gelaatsuitdrukking en kaarsrechte lijf vormde hij een extra lachwekkend element naast de twee geroutineerde revuesterren. Walden duidde hem eens aan als „lange sliertasperge”.

Naast de revue vormde Brouwer het middelpunt van diverse tv-shows, speelde in reclamespots, regisseerde cabaretgroepjes en zong enkele grammofoonplaatjes vol met een rockgroepje van de beginnende gitarist Jan Akkerman.

Maar in 1965 verdween hij uit de schijnwerpers. „Ik hield van de showbusiness”, zei hij destijds in dagblad De Tijd, „maar mijn hemel, ik ben nu 35 jaar, vader van een gezin en ik wil nu eindelijk wel eens wat gaan verdienen”. Hij werd reclamechef bij de Bijenkorf, regisseur van bedrijfsmanifestaties en tenslotte directeur van een eigen filmbedrijf dat audiovisuele producties maakte voor bedrijven en instellingen. „Ik wilde het avontuur wel aan, altijd”, zei hij drie jaar geleden in de op internet geplaatste documentaire Verloren verhalen.

Aart Brouwer stierf op 12 april, op 86-jarige leeftijd. Hij was tot op hoge leeftijd actief, onder meer met het geven van motivatiecursussen bij bedrijven. Ook adviseerde hij de regionale schouwburg Het Park in Hoorn en allerlei plaatselijke verenigingen. „Hij wist overal van en heeft alles gedaan”, zegt Bert Stoots. „En daarmee is hij voor veel mensen een groot inspirator geweest”.

    • Henk van Gelder