Binnenkijken bij het huis van Francine Houben

Thijs Wolzak fotografeert elke week een bijzonder interieur. Deze week het huis van Francine Houben.

Huis. Francine Houben woont sinds 1991 met haar man in dit huis aan de Kralingse Plas in Rotterdam. De kinderen zijn de deur uit. Ze heeft het huis zelf ontworpen. Veel licht, een gevoel van ruimte en een mooi Hollands uitzicht. „We kijken uit op de plas en zien de seizoenen voorbij komen. Ik moet er niet aan denken dat het altijd mooi weer zou zijn. Geef mij maar veranderende wolken, regen en af en toe een storm.”

Werk. Houben is een wereldberoemde architect. Momenteel renoveert ze de New York Public Library. Ze moet dus regelmatig naar de Verenigde Staten, waar ze recent ook twee tafeltjes opdook. Ze gaf een lezing in Easton, een dorp in de staat Washington, waar veel rijke, oudere Amerikanen gaan wonen. „Ze gaan kleiner wonen en verkopen dus allemaal meubels uit de jaren vijftig, tweedehands. Ik vind jaren vijftig meubels sowieso interessant. Deze tafeltjes kocht ik, ik schroefde ze uit elkaar, deed ze in mijn tas en nam ze mee in het vliegtuig.”

Biënnale Houben was oprichter en curator van de eerste Internationale Architectuur Biënnale in Rotterdam die vandaag weer begint. Er komen architecten en stedebouwkundigen uit de hele wereld. Zij kunnen worden gekoppeld aan deelnemers als Houben, en er zelfs logeren, via de organisatie Wakeupinit.

Van Ikea Een handig uitdruiprek voor de afwas.

Bij brand meenemen. „Alles dat leeft.”

Frederiek Weeda