brieven

Fietsers misdragen zich

Wonderlijk, die opwinding van Amsterdammers over de fietsstijl van toeristen.

Deze week was het weer raak in de brief van T. Imhoff (18/4). Soms vallen toeristen op door hun onhandigheid – prima, dan kun je ze ook makkelijk ontwijken.

De misdragingen van autochtonen zijn intussen legio: men rijdt het liefst op het trottoir, met het fietspad als tweede keus, maar dan wel bij voorkeur in de verkeerde rijrichting. Rood en zebra’s gelden niet voor fietsers. En ‘s nachts worden batterijkosten uitgespaard.

Hoofddoek op school

Juf Fatima als non

Ebru Umar heeft groot gelijk met haar kritiek op de gang zaken zaken bij de openbare Gooische School in Laren (12/4). Daar heeft leerkracht Fatima beslist dat zij voortaan een hoofddoek zal dragen. Zij deelde dit per brief aan de ouders mee met de toelichting dat zij zo „dichter bij haar geloof en bij God komt te staan”.

Veel respect voor haar keuze om dat te doen. Maar het betekent echt dat zij ontslag moet nemen, of krijgen, bij de die school.

Ik ben van jaargang 1935 en als kind ben ik naar een katholieke school gegaan. Daar zaten alleen jongens, dus als leerkrachten waren er geen nonnen. Maar bij de meisjes wel, inclusief grote hoofdkap en lang gewaad.

Stel dat in die dagen een juf op een openbare school non zou zijn geworden, en aldus uitgedost voor de klas was gaan staan.

Dan was haar ontslag aangezegd. Op de openbare school behoren docenten niet hun overtuiging uit te dragen, die is op die plek privé.

Erik Jurgens

Noord-Brabant

Denk aan de drooglegging

In het commentaar dat crimineel Brabant floreert (20/4), mis ik een les uit de geschiedenis. In de VS werd in de jaren twintig door de overheid een belangrijke bijdrage geleverd aan het ontstaan van de maffia met de drooglegging en het alcoholverbod; de maffia had daar grote baat bij. De drugsmaffia in Brabant floreert door een ondoordacht verbod op de teelt van en de handel in marihuana.

Versoepel die aanpak, daar tref je ze het hardste mee.

Marinus Boenders

Juffrouw

Typisch Nederlands dit?

In reactie op de columns van Frits Abrahams en daarop volgende brieven (15/3, 22/3, 14/4, 16/4): Waarom hebben wij als Nederlanders zo’n moeite met ons ‘juffrouw’ en hebben andere West-Europese volkeren dat niet met hun miss, mademoiselle, Fräulein, señorita en signorina ?

J.W.Juttmann

    • Louis Levelt
    • Erik Jurgens
    • Marinus Boenders
    • J.W.Juttmann