M/V van de week Siegfried Woldhek

Siegfried Woldhek

None
Illustratie: SIEGFRIED WOLDHEK

Na ruim veertig uur debat bleek een meerderheid van het Braziliaanse parlement deze week vóór de afzetting van president Dilma Rousseff te zijn. De president, die ooit een guerillastrijder was en die gemarteld werd tijdens de dictatuur, zou begrotingscijfers hebben gemanipuleerd om ruimere overheidsuitgaven mogelijk te maken tijdens haar herverkiezingscampagne in 2014.

„Straks worden we wakker in een nieuw land, een nieuw Brazilië”, beloofde congreslid Cabo Daciolo de Brazilianen na de stemming. Daar denkt Rousseff uiteraard anders over. Een groot deel van de politici die haar nu afvallen, wordt zelf verdacht van betrokkenheid bij het grootste corruptieschandaal in de Braziliaanse geschiedenis omtrent staatsolieconcern Petrobas. „Een onschuldige vrouw wordt nu afgezet door corruptelingen en criminelen”, zegt zij.

In mei stemmen de senaatsleden van het inmiddels diep verdeelde Brazilië over de kwestie. Is ook daar een meerderheid voor, dan wordt Rousseff op non-actief gesteld en kan het proces tegen haar beginnen. In dat geval is ze er tijdens de Olympische Spelen niet bij.