Zelfmoord uitgesloten bij dood Prince

Prince op archiefbeeld uit 2015 tijdens de American Music Awards in Los Angeles.
Prince op archiefbeeld uit 2015 tijdens de American Music Awards in Los Angeles. Foto Matt Sayles / AP

De autoriteiten sluiten zelfmoord uit als doodsoorzaak van Prince. Ook werden er geen verwondingen gevonden op zijn lichaam die duiden op geweld. Waar de megaster aan overleed is echter nog niet duidelijk.

Dit maakte sheriff Jim Olson vanavond bekend tijdens een persconferentie. Gisteren overleed Prince - ofwel Prince Rogers Nelson - onverwacht op 57-jarige leeftijd op zijn landgoed Paisley Park in het Amerikaanse Chanhassen, ten zuid-westen van Minneapolis. Vorige week werd de zanger nog met spoed naar het ziekenhuis gebracht vanwege een medische noodsituatie.

Eerder op vrijdag werd de autopsie op de popartiest afgerond, maar de resultaten daarvan worden nog niet vrijgegeven. Momenteel zou medische informatie verzameld worden over de familie van Prince. Volgens de lijkschouwer kan het nog weken duren voordat het autopsierapport afgerond wordt omdat dan pas alle gegevens - waaronder uitslagen van toxicologische tests - beschikbaar zijn. Het lichaam van Prince wordt later vandaag vrijgegeven aan zijn familie, meldt persbureau AP.

De wereld verloor gisteren een groots muzikant schreef recensent Jan Vollaard in NRC:

Hij was de grootste funkvernieuwer van zijn tijd; een artiest die rock en soul samenbracht in een flamboyante mix van stijlen waarin zijn muzikale genie op alle fronten naar boven kwam. Met zijn 1 meter 57 was hij een groot showman, een gitarist die Jimi Hendrix en Carlos Santana naar de kroon stak, een zanger die de sensualiteit van de funk belichaamde en een bandleider die muzikanten inspireerde tot het beste ensemblespel sinds de hoogtijdagen van James Brown. [...]

Prince was een grensverleggend artiest die onbeschrijfelijk veel betekend heeft voor de popmuziek, de emancipatie van zwart Amerika en het besef dat een artiest zich een leven lang kan blijven vernieuwen. Een wereld zonder Prince is armer en donkerder, nu onze Sexy Motherfucker er niet meer is.