Xi eerste Chinese leider na Mao in gevechtspak

Nieuwe functie en uniform tonen absolute macht van president Xi.

Xi verscheen donderdag in een camouflagepak van een elite-eenheid.
Xi verscheen donderdag in een camouflagepak van een elite-eenheid. Foto New China

Absolute macht moet getoond worden, weet de Chinese partijleider en president Xi Jinping. Hij heeft er nu de nieuwe titel bij gekregen. Hij is opperbevelhebber van het gezamenlijke oorlogscommando-centrum. Bij de nieuwe titel hoort een nieuw uniform, een camouflagepak van een elite-eenheid.

Het beeld van Xi in gevechtspak domineert daarom al dagenlang de Chinese media en daarmee wordt duidelijk gemaakt dat hij in oorlogstijd niet alleen de politieke, maar ook de operationele militaire leider is.

Sinds de grondlegger van de Volksrepubliek China Mao Zedong heeft geen Chinese partijleider een gevechtspak gedragen. De voorgangers van Xi lieten zich wel zien in een keurig, olijfgroen Sun Yat-sen-pak.

Aan politieke titels en daaruit voortvloeiende concrete macht ontbrak het Xi niet en daarom is de nieuwe titel een bewijs dat hij beschouwd kan worden als de machtigste Chinese leider sinds Mao Zedong.

Behalve president van de Volksrepubliek en algemeen secretaris van de Communistische Partij van China is Xi ook voorzitter van de Nationale Veiligheidsraad en de Nationale Economische Commissie en voorzitter van de Militaire Commissie, allemaal partijorganen die in wezen het land besturen.

Oorlogen winnen

Als voorzitter van de Militaire Commissie zou Xi Jinping niet kunnen verhinderen dat de verschillende legeronderdelen niet of nauwelijks met elkaar samenwerken, zeggen Chinese analisten.

De nieuwe „commander-in-chief” in Beijing geeft volgens de Chinese media hiermee ook aan dat de opbouw van een „moderne, efficiënte organisatie die in staat is oorlogen te winnen” prioriteit heeft.

In het kader daarvan wordt het aantal manschappen verkleind van 2,3 miljoen naar ongeveer 2 miljoen. De 300.000 soldaten die hun baan zullen verliezen in de komende tijd zijn vooral zangers, musici, administratief personeel en de staven van het netwerk van militaire ziekenhuizen.

Tegelijkertijd worden de investeringen in de marine, de luchtmacht en cyber-warfare verhoogd terwijl het totale budget met 8 procent groei minder snel stijgt dan in afgelopen jaren van economische groei met dubbele cijfers.