Woningdelen wordt makkelijker vanwege krappe woningmarkt

Woningmarkt Huurhuizen in Amsterdam zijn schaars en duur. Veel jongeren delen daarom een woning, maar vaak illegaal. Daarom worden de regels nu versimpeld.

Foto Koen van Weel / ANP

Het wordt makkelijker een woning met huisgenoten te delen. De gemeente Amsterdam gaat de regels hiervoor versimpelen, omdat woningdelen op de krappe woningmarkt voor veel mensen de enige manier is om in de stad te kunnen wonen. Nu gebeurt dat in de meeste gevallen illegaal.

Volgens de huidige regels moeten woningdelers een woongroep vormen en die bij de gemeente melden. Zo’n woongroep dient aan verschillende voorwaarden te voldoen. Zo moet ze een gemeenschappelijke rekening hebben voor huur en vaste lasten en moet elke woonruimte gemiddeld vijftien vierkante meter zijn. Een woning kan ook per kamer worden verhuurd, maar de eisen hiervoor verschillen per stadsdeel.

Straks vervalt het onderscheid tussen woongroepen en kamerverhuur. Wie een woning wil delen, hoeft dan nog maar aan drie voorwaarden te voldoen: er moet een gemeenschappelijke kamer zijn, er gelden geluidseisen en bij vijf of meer bewoners wordt gekeken naar de leefbaarheid.

Woningdelers vaak onder de dertig

Een enquête in opdracht van de gemeente geeft aan dat op 12.700 adressen sprake is van bewoning door meer dan twee mensen, vaak onder de dertig jaar, die geen gezin vormen. Bij minder dan een op de vijf adressen gebeurt dat legaal. De meeste woningdelers wonen met zijn drieën, sommigen met zijn vieren. Vijf of meer huisgenoten die een woning delen komt relatief weinig voor. Mensen in een woongroep betalen gemiddeld tot 600 euro per persoon per maand.

Verhuurders kunnen inkomenseisen stellen aan huurders, of woningdelen of onderhuur verbieden. Ook dat bemoeilijk het jongeren soms woonruimte te vinden, maar de gemeente zegt hier niets aan te kunnen doen. Sociale huurwoningen mogen vooralsnog niet worden gedeeld. Onder de nieuwe regels mag dat wel.