‘Wildparkeren fietsen anders aanpakken’

In moties op het Rotterdamse Fietsenplan waarover de gemeenteraad binnenkort debatteert, pleiten Fietsersbond en D66 voor een andere aanpak van het wildparkeren van fietsen.

Als het aan de Fietsersbond ligt, komen er in gebieden met een fietsparkeerverbod kleine verbodsbordjes óp de plek waar foutparkeerders hun fiets stallen. „Tweederde van de fietsers ziet grote borden rond verbodszones niet, leert de ervaring. Bordjes op de grond of beschilderde stoeptegels zien ze wel als ze omlaag kijken om hun fiets op slot te zetten”, zegt afdelingsvoorzitter Jan Laverman. Het probleem is volgens hem het meest urgent bij Rotterdam Centraal. „Bij het Stationsplein moet bovengronds een plek met fietsnietjes komen voor kort parkeren. De ondergrondse stalling kost bij korte boodschappen teveel tijd. Ze ligt ook aan de verkeerde kant voor de belangrijkste treinverbindingen aan de Noordkant.” Op het Proveniersplein staan volgens hem te weinig fietsnietjes. „Extra parkeerruimte, bijvoorbeeld op het particuliere parkeerterrein aan de oostkant van de noordingang, is dringend nodig.”

D66 vraagt in om 20.000 tot 30.000 extra fietsnietjes voor de binnenstad. „Vooral in studentenbuurten en het Oude Westen worden fietsen lukraak geparkeerd”, zegt fractievoorzitter Samuel Schampers.