Vroesenpark: voor wie de luwte zoekt

Elke vergelijking met het Amsterdamse Vondelpark is gelet op de onderlinge stedenstrijd natuurlijk misplaatst, maar toch: het vele malen kleinere Vroesenpark in Blijdorp wordt er hoe langer hoe meer miniatuurversie van. Beide parken gelden al een aantal jaren als dé verzamelplek voor de BBQ-legers, jonge gezinnen en hipsters die er massaal komen ‘hangen’, en in navolging van Het Blauwe Theehuis in de hoofdstad is het amper een jaar oude Vroesenpaviljoen er als hang-out het vrolijke middelpunt van geworden.

Nóg een traditie die het Rotterdamse buurtparkje van het Vondelpark gaat overnemen: op Koningsdag is het als locatie een familievriendelijk alternatief voor het overvolle centrum en voor het dan (ook) altijd wat op zichzelf gerichte Kralingen. Het Vroesenpaviljoen biedt woensdag een Oranjefeest in de luwte met ’s ochtends spelletjes voor kinderen en vanaf 14.00 uur een dj-set van Club von Westen. Rond die tijd steekt chef Laurence van Bergeijk voor het eerst dit seizoen ook de grote barbecue weer aan.

Vanaf Pinksteren kan er vervolgens ook weer de hele week door ’s avonds worden gegeten in het Vroesenpaviljoen. Een deel van het terras is vanaf dan ook overkapt, waardoor de zaak nog beter is toegerust op de enorme aanloop van gasten in vooral de weekends. Blijft het aantal zitplaatsen in het gebouwtje van Vitibucks Architects zelf vooralsnog beperkt, onder de bomen van het omringende park kunnen dan 150 mensen borrelen, lunchen en dineren. De keuken van Van Bergeijk, eerder werkzaam bij De Matroos en het Meisje op Katendrecht en de Aloha Bar, kreeg vorig jaar een hoge waardering in deze bijlage.

Behalve als eet- en theehuis heeft het Vroesenpaviljoen ook nadrukkelijk een functie als buurtcentrum. Het gebouw huisvest wekelijks op de vroege ochtend al een Blijdorpse breiclub gevormd door oudere bewoonsters van de wijk en er worden regelmatig wereldmuziekavonden, jazzconcerten en kindermatinees georganiseerd. Ten behoeve van de gemeenschapszin komen daar op vrijdagavonden de buurtborrels bij, in de weekends gevolgd door grote buurtdiners ‘op z’n Barcelonees’, met paella of varkens aan het spit. Het Vroesenpaviljoen ontpopt zich dan zo tevens als take-away voor wie met zijn bordje in het park wil picknicken.