‘Vluchtelingenstroom naar Griekenland neemt weer toe’

Volgens de IOM bereiken sinds zaterdag elke dag zeker 150 migranten de Griekse eilanden vanuit Turkije.

Een boot van de kustwacht patrouilleert op een deel van de Middellandse Zee.
Een boot van de kustwacht patrouilleert op een deel van de Middellandse Zee. Foto Petros Giannakouris / AP

De vluchtelingenstroom naar Griekenland vanuit Turkije neemt weer toe, zo meldt de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM). Volgens de IOM bereiken sinds zaterdag elke dag zeker 150 migranten de Griekse eilanden vanuit Turkije.

Met de stijging van het aantal vluchtelingen de laatste dagen lijkt volgens een woordvoerder van de IOM de “hermetische sluiting” van deze route naar Europa voorbij. Dat terwijl de Europese Commissie woensdag bij de eerste evaluatie van de Turkije-deal toelichtte dat de nieuwe aanpak werkt. Eurocommissaris Dimitris Avramopoulos (Migratie) zei in Brussel dat de Turkije-deal “tastbare resultaten begint te boeken”.

Echter, volgens de IOM wordt de route, waar tot 20 maart nog gemiddeld 2.000 migranten per dag de Griekse eilanden mee bereikten, weer opgepakt. Een directe verklaring voor de stijging kan de IOM nog niet geven: “Misschien komt het door het weer dat beter wordt, of wellicht worden de mensensmokkelaars creatiever, we weten het niet.”

Turkije-deal

Eerder schreven Marloes de Koning en Stéphane Alonso dat de achterliggende gedachte van de Turkije-deal simpel is: ontmoedig migranten de oversteek te maken, door ze zo snel mogelijk terug te sturen naar het veilig geachte Turkije, en verleid ze tegelijk met een legaal alternatief vanuit Turkije zelf.

Volgens afspraak neemt de EU in eerste instantie één Syriër op voor elke Syriër die Turkije weer terugneemt vanuit Griekenland, tot een maximum van 72.000. Maar een aantal EU-landen, onder leiding van Duitsland, heeft toegezegd meer mensen te zullen opnemen, omdat Turkije met 2,7 miljoen Syrische vluchtelingen al ver boven zijn taks zit.