Verdubbeling mobiele data door landelijk 4G-netwerk

In 2015 werd er meer data verbruikt dan in 2013 en 2014 bij elkaar, blijkt uit cijfers van de Autoriteit Consument en Markt.

Foto Lex van Lieshout / ANP

Het aantal verbruikte MB’s voor mobiel internet is vorig jaar flink gestegen. In 2015 gebruikten Nederlanders in totaal 112 miljard MB, blijkt uit de Telecommonitor van de Autoriteit Consument en Markt (ACM).

Een jaar eerder ging er nog 63 miljard MB doorheen, in 2013 33 miljard. De gigantische stijging heeft vooral te maken met het breder beschikbaar zijn van het 4G-netwerk. Sinds vorig jaar hebben alle providers landelijke 4G-dekking.

De providers bieden daarnaast steeds grotere databundels, schrijft de ACM, om klanten optimaal gebruik te kunnen laten maken van het snellere mobiele internet.

Investeringen

De providers hebben grote investeringen gedaan in het 4G-netwerk. In de afgelopen vier jaar pompten ze zo’n 4 miljard euro in de ontwikkeling, met als hoogtepunt ruim 2 miljard in 2013. Toch werden er in 2015 nog meer MB’s verbruikt voor 3G dan voor 4G: 57,5 miljard om 54,4 miljard MB.

Ondanks de grotere vraag naar mobiele data en een toegenomen aantal mobiele bundels, heeft de telecomindustrie te maken met een lagere omzet uit mobiel verkeer. In 2013 zette de industrie 5,9 miljard euro om met hun mobiele activiteiten, twee jaar later 5,7 miljard. Het aantal verkochte belminuten is redelijk stabiel, maar door de opkomst van berichtendiensten via internet neemt de hoeveelheid verstuurde sms’jes snel af.