Van Ojik polste anderen dan Klaver voor partijleiderschap

Toenmalig partijleider vroeg ook Europarlementariër Bas Eickhout en zijn voorganger Kathalijne Buitenweg.

Van Ojik en Klaver vorig jaar tijdens de aankondiging van hun leiderschapswissel.
Van Ojik en Klaver vorig jaar tijdens de aankondiging van hun leiderschapswissel. Foto ANP / Bas Czerwinski

Bram van Ojik heeft andere partijprominenten gepolst voor het leiderschap van GroenLinks voordat Jesse Klaver vorig jaar tot fractievoorzitter werd benoemd. Europarlementariër Bas Eickhout en zijn voorganger Kathalijne Buitenweg werd gevraagd of zij zich wilden kandideren als lijsttrekker voor de Tweede Kamerverkiezingen van 2017. Dat bevestigen diverse bronnen binnen GroenLinks.

Klavers leiderschap van de partij wordt deze zaterdag bevestigd op het congres van GroenLinks, waar hij zonder tegenkandidaten wordt gekozen tot lijsttrekker voor de aanstaande verkiezingen.

Het was vorig jaar de wens van zowel fractievoorzitter Van Ojik als toenmalig partijvoorzitter Rik Grashoff dat er dit voorjaar een serieuze lijsttrekkersverkiezing zou komen. Omdat Eickhout en Buitenweg daar niet aan mee wilden doen, was de weg vrij voor Klaver om op 12 mei vorig jaar al met onmiddellijke ingang Van Ojik als fractievoorzitter op te volgen, de eerste stap op weg naar het lijsttrekkerschap.

Zo zou de jonge Klaver (29) nog geruime tijd voor de parlementsverkiezingen bestuurlijke ervaring kunnen opdoen en meer zichtbaarheid krijgen in de Tweede Kamer en media. Het kwam Van Ojik zelf ook goed uit: hij wilde zeker geen lijsttrekker worden in 2017 en eigenlijk zodra dat kon tussentijds uit de Tweede Kamer terugtreden.

‘We wilden geen verrassingen’

Volgens Grashoff, inmiddels Kamerlid, was er nog een reden om bij meer zwaargewichten uit de partij dan alleen Klaver te vragen naar hun politiek ambities. “We wilden geen verrassingen meer.”

Grashoff bedoelt de voor GroenLinks rampzalig verlopen lijsttrekkersverkiezing van 2012. Tweede Kamerlid Tofik Dibi meldde zich toen tegen de wens van de partijtop als tegenkandidaat voor partijleider Jolande Sap. De campagne die volgde leverde veel negatieve publiciteit op. GroenLinks leed vervolgens onder leiding van Sap een grote nederlaag bij Kamerverkiezingen van september 2012. De partij verloor zes van de tien zetels.

Europarlementariër Bas Eickhout bevestigt dat hij door Van Ojik vorig jaar is benaderd voor het leiderschap:

“Ik heb Bram gezegd dat het logisch was dat Jesse hem als fractievoorzitter zou opvolgen. En ook dat ik hem dan niet een jaar later zou gaan uitdagen als lijsttrekker.”

Ook Kathalijne Buitenweg zegt te zijn gevraagd naar haar ambities. „Dat was meer een open vraag. Ik zag het niet als een poging om een betere kandidaat te vinden dan Jesse.”