‘Angstcultuur en hoge werkdruk bij staatsbeveiligers’

De werknemers stapten naar de media omdat ze vinden dat ze binnen de organisatie niet serieus worden genomen.

Staatsbeveiligers bewaken PVV-leider Geert Wilders bij een flyeractie in Dordrecht.
Staatsbeveiligers bewaken PVV-leider Geert Wilders bij een flyeractie in Dordrecht. Foto Remko de Waal / ANP

Medewerkers van de Dienst Bewaken en Beveiligen (DBB), verantwoordelijk voor het beveiligen van politici en leden van het Koninklijk Huis, klagen over misstanden op de werkvloer. De werkdruk zou te hoog liggen en er zou een angstcultuur heersen. Dat melden anonieme medewerkers aan De Telegraaf.

De werknemers stapten naar de media omdat ze vinden dat ze door hun leidinggevenden niet serieus worden genomen. Chefs zouden niet luisteren naar klachten van beveiligers en klachten zelfs beantwoorden met represailles. Bovendien zou de dienst kampen met structurele onderbezetting, wat de werkdruk nog verder doet oplopen.

De DBB valt onder de Landelijke Eenheid van de politie. Een woordvoerder van de Landelijke Eenheid zegt tegenover NRC de signalen te herkennen en zegt dat er wordt gewerkt aan een oplossing:

“Wij zijn momenteel in gesprek met medewerkers, leidinggevenden, de OR en de vakbond om te kijken waar het probleem precies zit. Wij erkennen dat de werkdruk hoog ligt, wat wordt versterkt door de terreurdreiging en het huidige EU-voorzitterschap van Nederland. Wij zeggen nooit nee tegen een opdracht, omdat wij daarmee levens in gevaar zouden brengen. Hiermee vragen wij natuurlijk wel veel van onze mensen.”

Verzuim

Werknemers zijn eerder geneigd zich ziek te melden dan aan de bel te trekken, melden de medewerkers. Hoewel politievakbond NPB het idee heeft dat ziekteverzuim binnen de DBB hoger ligt dan elders in het korps, waren exacte cijfers niet voorhanden. Wel zouden leidinggevenden zieke werknemers geregeld vragen toch te komen werken. De Landelijke Eenheid spreekt de schattingen van de vakbond tegen en zegt tegenover NRC dat het ziekteverzuim bij de DBB zelfs “een flink stuk lager” ligt dan het gemiddelde.

Omdat hun klachten niet worden gehoord, overwegen DBB-medewerkers om naar de politiek te stappen. Politici hebben al verontwaardigd gereageerd op de berichtgeving. PvdA-Kamerlid Ahmed Marcouch zegt dat de zaak “zo snel mogelijk opgehelderd” moet worden. CDA-Kamerlid Madeleine van Toorenburg noemt de berichten “zorgelijk”.

Gesjoemel

Wat volgens DBB-medewerkers extra frustrerend is, is dat chefs vaak een loopje nemen met de regels. Zo zouden leidinggevenden dienstwagens privé gebruiken.

De NPB bevestigt tegenover De Telegraaf dat er sprake is van onrust. NPB-penningmeester Albert Springer noemt de situatie “pijnlijk” en zegt dat binnen zo’n essentiële eenheid eigenlijk geen rumoer mag bestaan.