Volkswagen wil 482.000 auto’s terugkopen of herzien

Volkswagen en de Amerikaanse autoriteiten hebben afgesproken dat de Duitse autofabrikant consumenten de mogelijkheid biedt om wagens terug te verkopen die voorzien zijn van sjoemelsoftware. Het concern had tot donderdag gekregen om met een oplossing te komen voor de 482.000 auto’s in de Verenigde Staten die zijn uitgerust met de frauduleuze software. Het is nog niet bekend hoeveel geld wagenbezitters zal worden geboden om hun Volkswagen terug te kopen. Volgens de rechter van de arrondissementsrechtbank in San Francisco zullen zij een „substantiële vergoeding” ontvangen. Een andere optie is dat het bedrijf de auto tijdelijk terugneemt om de juiste elektronica te installeren. Persbureau AP schreef eerder op basis van een bron rondom de onderhandelingen dat er 1 miljard dollar is gereserveerd aan compensatie in deze zaak. Niet alle modellen zouden meegenomen worden in de overeenkomst. Bezitters van 2.0-liter modellen Jetta Sedan, de Golf Compact en de Audi A3 zouden in aanmerking komen. Dat geldt niet voor 80.000 3.0-liter diesels, waaronder SUV-modellen van Audi en Porsche. (NRC)