‘ISU trekt straf Koelizjnikov in’

Pavel Koelizjnikov, wereldkampioen sprint. Foto JERRY LAMPEN / ANP
Pavel Koelizjnikov, wereldkampioen sprint. Foto JERRY LAMPEN / ANP

De schorsing van schaatser Pavel Koelizjnikov wegens het gebruik van meldonium wordt opgeheven door de internationale schaatsbond ISU. Dat heeft voorzitter Alexej Kravtsov van de Russische schaatsbond tegen persbureau R-Sport gezegd. Ook de schorsing van de Russische shorttrackers Semen Jelistratov en Jekaterina Konstantinova wordt opgeheven. Zij zouden ook meldonium hebben gebruikt. Wereldantidopingbureau WADA maakte onlangs bekend dat meldonium wellicht langer in het lichaam aanwezig blijft dan gedacht. Daardoor zouden atleten betrapt zijn die dit jaar geen meldonium meer hebben genomen. Het verbod op meldonium geldt sinds 1 januari. Koelizjnikov is wereldrecordhouder op de 500 meter, met 33.98 seconden. Hij was de eerste schaatser die op de 500 meter onder de 34 seconden dook. Als junior werd hij twee jaar geschorst vanwege een positieve dopingtest. (ANP)