Rio: prestigeproject van Spelen stort in

Een krachtige golf sloeg gisteren een boven de oceaankust zwevend fietspad weg waarmee Rio de Janeiro goede sier had willen maken tijdens de Spelen

Een reddingshelikopter zoekt naar slachtoffers in Rio de Janeiro.
Een reddingshelikopter zoekt naar slachtoffers in Rio de Janeiro. Foto Felipe Dana/AP

Een gedeelte van een splinternieuw fietsviaduct, deels aangelegd boven de Atlantische Oceaan bij Rio de Janeiro, is donderdag ingestort. Twee mensen kwamen om, vijf mensen waren donderdagmiddag nog vermist. Het Tim Maia-fietspad, dat van de strandwijk Leblon naar de kust loopt, is een van prestigieuze infrastructurele bouwwerken in het kader van de Olympische Spelen, die over ruim drie maanden in Rio de Janeiro beginnen.

Het pad loopt parallel aan een weg waar tijdens de Spelen het wielrennen wordt georganiseerd. Het fietspad wordt zelf niet gebruikt tijdens de Spelen maar is gebouwd om Rio te promoten als sportstad.

Een deel van het pad raakte waarschijnlijk los door een grote, krachtige golf. Ooggetuigen, onder wie de 25-jarige skater Jefferson da Lima, zagen hoe het pad van de weg losraakte en de zee in stortte. „Als ik iets sneller had geskatet, was ik op het gedeelte geweest dat het water in viel”, zei de geschrokken Da Lima met trillende stem.

Het fietspad werd op 17 januari geopend en was onmiddellijk een groot succes. Fietsen, skaten en joggen is populair bij de inwoners van de Braziliaanse stad. Dankzij de ligging van het fietspad, pal aan de oceaan, was het direct een groot succes.

Hoewel de constructie van het pad uniek is, deels hangend boven het water en steunend met ijzeren pilaren op een klif, was er tijdens de bouw kritiek omdat architecten twijfelden aan de veiligheid. Daarbij werd het laatste halfjaar voor de opening dag en nacht gewerkt om het bouwwerk op tijd af te krijgen.

Gemeentesecretaris Paulo Carvalho ontkende gisteren dat het snelle werk een oorzaak van het ongeluk zou zijn. „Er is een deel van vijftig meter van de weg losgeslagen door de kracht van de zee, dat is voor zover we nu kunnen nagaan de oorzaak geweest”, aldus Carvalho.

    • Nina Jurna