Rianne Letschert (39) rector van Universiteit Maastricht

Letschert wordt de jongste vrouwelijke rector ooit aan een Nederlandse universiteit.

Rianne Letschert.
Rianne Letschert. Andreas Terlaak

Rianne Letschert (1976) wordt met ingang van 1 september 2016 de nieuwe rector magnificus van de Universiteit Maastricht. Zij wordt met haar 39 jaar de jongste vrouwelijke rector van een Nederlandse universiteit ooit.

Letschert is momenteel hoogleraar rechten aan de Universiteit van Tilburg en directeur van Intervict, een interdisciplinair onderzoeksinstituut van de UvT op het gebied van slachtofferschap. Daarnaast is ze sinds vorig jaar voorzitter van De Jonge Akademie, een groep van vijftig topwetenschappers jonger dan 45 gelieerd aan de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen.

Ze is ook lid van de raad van toezicht van Slachtofferhulp. Van de veertien Nederlandse universiteiten zijn er nog twee andere met vrouwelijke rectoren: de Universiteit van Amsterdam (Dymph van den Boom, 1951) en de Open Universiteit (Anja Oskamp, 1957).