Regisseur van ‘Goldfinger’

Guy Hamilton (1922-2016)

Regisseur van Bondfilms

Hij hield zowel Sean Connery als Roger Moore in bedwang. Was stand-in voor acteur Orson Welles in film-noirklassieker The Third Man (1949). En hij had twee superheldenfilms op zijn naam kunnen schrijven. Maar de gisteren op 93-jarige leeftijd op Mallorca overleden Guy Hamilton werd wegens belastingontwijking vervangen op de set van Superman: The Movie (1978) en wees de Batmanfilm af die uiteindelijk door Tim Burton met Michael Keaton en Jack Nicholson zou worden gerealiseerd.

Zijn filmografie leest als een filmgeschiedenis van de jaren vijftig tot en met tachtig. Een periode waarin de Britse filmindustrie floreerde, maar regisseurs minder dan vandaag de dag als auteurs werden gezien. Ze wisselden vaak tussen functies en projecten. Zo was Hamilton ook regieassistent en co-scenarist.

Maar de in 1922 in Parijs geboren Engelse diplomatenzoon zal vooral om zijn Bondfilms herinnerd worden. Na John Glen maakte hij de meeste: de door fans als de ultieme Bondfilm beschouwde Goldfinger (1964), Diamonds Are Forever (1971), Live and Let Die (1973) en The Man With the Golden Gun (1974). Er zitten zoveel klassieke scènes in die films, dat je meteen weer zin krijgt om ze te bekijken. De laser die zich langzaam richting Bonds kruis brandde in Goldfinger, en die in Diamonds Are Forever weer terugkeerde als Blofelds geheime wapen. De achtervolging per boot in Live and Let Die en de autorace in The Man With the Golden Gun. Gelukkige herinneringen uit het filmhuwelijk tussen spanning en sensatie.