Ook taakstraffen voor brand Chemie-Pack in hoger beroep

Een drietal leidinggevenden is onvoorzichtig te werk gegaan, maar niet schuldig aan opzettelijke brandstichting, zoals het OM stelde.

De ravage na de brand op het terrein van Chemie-Pack.
De ravage na de brand op het terrein van Chemie-Pack. Foto Jerry Lampen / ANP

De drie leidinggevenden die terecht stonden voor de brand bij Chemie-Pack in Moerdijk hebben ook in hoger beroep een taakstraf gekregen. Dat bepaalde het Hof in Den Bosch vrijdag. Het wordt het drietal vooral verweten dat zij in het half jaar voor de brand te veel gevaarlijke stoffen hebben opgeslagen op een terrein waarvoor geen vergunning was, maar ze zijn niet schuldig aan opzettelijke brandstichting zoals het OM stelde. Er waren celstraffen tot vier jaar geëist.

Twitter avatar arjenschreuder arjen schreuder Hof: Leiding Chemie-Pack was onvoorzichtig en onachtzaam, maar is niet schuldig aan opzettelijke brandstichting

Algemeen directeur Gerard S. en veiligheidsmanager Hans de K. kregen 216 uur taakstraf en 6 maanden voorwaardelijke celstraf. Ook mogen zij twee jaar geen lang geen vergelijkbare functie uitoefenen. Productieleider Ralph O. kreeg 162 uur taakstraf en vier maanden voorwaardelijk. Het inmiddels failliete Chemie-Pack kreeg een boete van 730.000 euro opgelegd.

‘Onoordeelkundig’

De drie leidinggevenden kregen eerder ook al een taakstraf opgelegd, en voorwaardelijke celstraffen: Gerard S. en Hans de K. 240 uur en 6 maanden, Ralph O. 180 uur en 4 maanden. Ook kreeg Chemie-Pack 400.000 euro boete. Het OM liet gelijk weten in beroep te gaan, net als het drietal.

De rechter oordeelde destijds dat de drie werkten met vergunningen die niet op orde waren en daarmee grote risico’s namen. Ze leiden het bedrijf “onoordeelkundig” en het werd hen aangerekend dat de werknemer die een bevroren pomp ontdooide met een grote gasbrander met “grove onvoorzichtigheid” te werk was gegaan. Maar omdat de rechter de drie, in tegenstelling tot het OM, niet schuldig achtte aan opzettelijke brandstichting, vielen de straffen veel lager uit dan de eisen van het OM, die opliepen tot vier jaar cel.

De man die de brand veroorzaakte, werd niet vervolgd, omdat hij in opdracht gehandeld heeft van zijn leidinggevenden. Bij de grote brand in januari 2011 kwamen chemicaliën en bluswater met chemische stoffen in de omgeving en het grondwater terecht. De gevolgen van de brand hebben voor 72 miljoen aan kosten gezorgd, zo wordt geschat.