Onrust voor Kamerverkiezingen vergroot de kans op brokken

Rotterdams politiek talent is straks felbegeerd in Den Haag, denkt .

Stapje voor stapje gaan de 2e Kamerverkiezingen van volgend jaar maart hun stempel zetten op de Rotterdamse politiek. Een ware uittocht van Rotterdams talent richting Den Haag hangt in de lucht. Er zijn ervaren raadsleden die gretig loeren op een kans hun vleugels landelijk uit te slaan. En er zijn landelijke partijbonzen die al lang en breed lijstjes hebben van lokaal talent waarmee ze graag hun Tweede Kamerfracties zouden willen versterken.

Arno Bonte bijvoorbeeld. Groen Linkser pur sang. Wie in Rotterdam ‘milieu’ zegt, zegt Bonte. Of het nu gaat over de kolencentrales op de Maasvlakte, de verbinding A13/A16 of het autovrij maken van de Coolsingel. Hij weet op die debatten zijn stempel op de zetten. Maar hij is ook onvermoeibaar en succesvol strijder voor een vuurwerkvrij Rotterdam en Nederland. Goed gebekt en onverstoorbaar. Hij zou een aanwinst zijn voor de Groen Links Tweede Kamerfractie.

Slim, sluw, uitgekookt

Of neem Leo de Kleijn. SP fractievoorzitter in de Rotterdamse gemeenteraad. Slim, sluw, uitgekookt. Hij wist bij de start van het nieuwe College van Burgemeester en Wethouders Joost Eerdmans enorm voor aap zette: de kandidaat- wethouder waarmee de politiek leider van Leefbaar Rotterdam op de proppen kwam, werd volkomen onverwacht weggestemd door de voltallige oppositie en een handjevol dissidenten uit eigen kring. In het diepste geheim had De Kleijn deze unieke meerderheid weten te smeden.

Dan is er natuurlijk nog Nourdin El Ouali. Hét gezicht van moslimpartij NIDA. Niet alleen een lokale maar steeds meer ook een landelijke smaakmaker. Hij zou er volgens mij verstandig aan doen de sprong naar de landelijke politiek niet te maken. In elk geval nu niet. En eerst te kijken hoe NIDA bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen, in 2018, naar andere steden de vleugels kan uitslaan. Maar de verleiding zal groot zijn om toch al dit jaar de overstap naar politiek Den Haag aan te kondigen.

En ongetwijfeld lonkt Wilders naar raadsleden van Leefbaar Rotterdam. De PVV-leider heeft veel losgemaakt met zijn aankondiging in 2018 mee te doen aan de gemeenteraadsverkiezingen. Als hij nu bijvoorbeeld Leefbaar Rotterdam raadsleden Michel van Elck of Ronald Buijt weet te strikken voor de PVV 2e Kamerlijst dan neemt hij psychologisch een enorme voorsprong.

En dan zijn er nog andere lijstjes. Lijstjes die veel korter zijn. Waarop de namen staan van Rotterdamse bestuurders die het in Den Haag goed zouden doen. Aboutaleb bijvoorbeeld. Keer op keer onderstreept hij hoe zeer zijn toekomst in Rotterdam ligt. Maar als de PvdA op sterven na dood is, hoe lang kan iemand met de clubtrouw van Aboutaleb dan de smeekbedes van de landelijke partijtop weerstaan? En de CDA-wethouder van Onderwijs, Hugo de Jonge, zou ook zo maar in een volgend kabinet kunnen opduiken als staatssecretaris voor datzelfde vakgebied. Hij is gedreven, betrokken en in de goede zin van het woord een pure ‘macher’.

De Rotterdamse politiek is van nature al niet rustig. Als de stoelendans wordt ingezet, zal de onrust toenemen. Vertrouwde gezichten gaan plaats maken voor nieuwkomers. En dat – zo leert de ervaring- vergroot de kans op brokken.

Peter van Heemst was Staten-, Tweede Kamer-, gemeenteraadslid en in 2006 lijsttrekker van de PvdA in Rotterdam. Tegenwoordig is hij onder meer politiek analist van opiniewebsite Vers Beton.