Four Freedoms Award voor bondskanselier Merkel voor haar rol in de vluchtelingencrisis

Foto Robin Utrecht

De Duitse bondskanselier Angela Merkel kreeg donderdag de International Four Freedoms Award uitgereikt. Merkel kreeg de onderscheiding in de Nieuwe Kerk in Middelburg voor haar „morele leiderschap” tijdens de vluchtelingencrisis en de financiële crisis die Europa al jaren parten speelt.

De prestigieuze prijs, die elke twee jaar in de Zeeuwse hoofdstad wordt uitgereikt door de Roosevelt Foundation, ging voor het eerst naar een politicus. „Haar enorme toewijding aan de humanitaire taak van Europa om mensen die vluchten voor oorlog en crisis bescherming te bieden”, noemde de Roosevelt Foundation als reden om Merkel te onderscheiden. Ook zou ze een belangrijke rol spelen bij het bewerkstelligen van vrede in Syrië. Merkel zei in haar toespraak dat te veel mensen hun leven hebben verloren op de vlucht naar Europa. „Het akkoord van de EU met Turkije had eerder moeten komen. Het is nu belangrijk dat we onze inspanningen voortzetten wat betreft het eerlijk verdelen van vluchtelingen in Europa en een gezamenlijke visie presenteren op de oorsprong van ontsnapping en verdrijving”, aldus Merkel in Middelburg. De extreemrechtse actiegroep Voorpost wilde dicht bij de Nieuwe Kerk demonstreren tegen Merkel, maar de gemeente had dat om veiligheidsredenen afgewezen. (AP/ANP)