Obama waarschuwt Verenigd Koninkrijk voor gevolgen Brexit

President Barack Obama waarschuwde vanmiddag in Londen voor de gevolgen van een Brexit. Volgens hem zou een Britse breuk met de Europese Unie ervoor zorgen dat het land ‘achteraan de rij’ komt te staan bij het onderhandelen van handelsverdragen met de Verenigde Staten.

President Barack Obama en de Britse premier David Cameron bespreken de gevolgen van een Brexit tijdens een persconferentie in Londen.
President Barack Obama en de Britse premier David Cameron bespreken de gevolgen van een Brexit tijdens een persconferentie in Londen. Foto Carolyn Kaster / AP

Barack Obama waarschuwde vanmiddag in Londen voor de gevolgen van een Brexit. Volgens hem zou een Britse breuk met de Europese Unie ervoor zorgen dat het land ‘achteraan in de rij’ komt te staan bij het onderhandelen van handelsverdragen met de Verenigde Staten.

Obama zei dit tijdens een persconferentie samen met premier David Cameron in Londen, meldt persbureau AP. De president sprak de hoop uit dat zijn bondgenoot het Verenigd Koninkrijk in de EU besluit te blijven. Op 23 juni gaan Britten naar de stembus om zich hierover in een referendum uit te spreken. Er heerst al jaren onvrede in het land over de invloed die Europa heeft over het Britse beleid. Volgens Obama hebben de Britten niets te vrezen:

“Ik denk niet dat de EU de Britse invloed op de wereld verkleint - deze wordt juist vergroot”

Critici hekelen ‘bemoeienis’ Obama

Eurosceptici sturen aan op een Brexit - het verlaten van het 28 landen tellende vrijhandelszone. Zij claimen dat het Verenigd Koninkrijk zonder de EU gemakkelijk nieuwe handelsverdragen zal kunnen sluiten. Maar Obama benadrukte vandaag nogmaals dat een machtsblok als de EU voorrang krijgt boven een enkel land, zelfs dat van een goede bondgenoot.

Volgens critici zoals Boris Johnson gaat Obama te ver met deze bemoeienis over het aanstaande referendum, schrijft The Guardian. De burgemeester van Londen suggereerde zelfs dat de Keniaanse achtergrond van de president zijn anti-Britse standpunt beïnvloedt. Kenia maakte tot 1963 deel uit van het Britse rijk.

Cameron blij met positie Obama

Premier Cameron liet weten zich gesterkt te voelen door de woorden van Obama. Volgens hem heeft het Verenigd Koninkrijk veel baat bij een lidmaatschap van het Europese machtsblok. Zijn land is “sterker, veiliger, en economisch beter” in de EU. Cameron benadrukte in de persconferentie dat de “sterke en essentiële samenwerking” met de Verenigde Staten “nog nooit zo belangrijk” was als nu. De premier schaarde zich dan ook achter de uitspraken van zijn Amerikaanse collega.