Nog geen akkoord over volgende tranche Grieks steunpakket

Volgende week praten de ministers van de Eurogroep verder. Griekenland wil dat een deel van de schulden wordt kwijtgescholden.

Jeroen Dijsselbloem staat de pers te woord na informeel overleg van de Eurogroep in het Scheepvaartmuseum in Amsterdam.
Jeroen Dijsselbloem staat de pers te woord na informeel overleg van de Eurogroep in het Scheepvaartmuseum in Amsterdam. Foto Bart Maat / ANP

Er is nog geen akkoord over het uitkeren van een nieuw deel van de miljardensteun die de Eurogroep Griekenland afgelopen zomer toezegde. Een overeenkomst is nabij, maar “op een aantal fronten zijn we er nog niet uit”, aldus voorzitter Jeroen Dijsselbloem vrijdag na afloop van een vergadering van de Eurogroep over het naleven van de afspraken van Griekenland.

Twitter avatar J_Dijsselbloem Jeroen Dijsselbloem On Greece: substantial progress has been made, very close to agreement. Further work is needed, also for contingent package #Eurogroup

De gesprekken over de uitkering van 5 miljard euro uit een totaal van 86 miljard nemen al maanden in beslag. De hoop was uiterlijk vrijdag tot een akkoord te komen, maar dat is niet gelukt. Waarschijnlijk gaan de gesprekken donderdag 28 april verder. Er werden deze week door Griekenland al een paar stappen in de richting van de Eurogroep gezet. De Griekse regering maakte bekend het pensioenstelsel te hervormen en het BTW-tarief zou van 23 naar 24 procent verhoogd zijn.

Kwijtschelden

Maar het heetste hangijzer is de vraag of de Eurogroep een deel van de Griekse staatsschuld kwijtscheldt, schreef onze correspondent Marloes de Koning deze week:

“Bij ongewijzigd beleid zal de staatsschuld groeien naar 174,4 procent van het bruto binnenlands product. Te veel om ooit terug te betalen. Dat vindt ook het IMF, dat participeert in de reddingspakketten aan Griekenland.”

Jeroen Dijsselbloem herhaalde echter dat kwijtschelden van schulden geen steun ondervindt in de Eurogroep. Er moet onder meer nog gesproken worden over andere manieren waarop de schulden van de Grieken beter te beheersen zijn. Zo wil de Eurogroep dat er een plan wordt afgesproken met Griekenland als blijkt dat het moeilijk is om door Europa gestelde eisen uit te voeren.

Twitter avatar J_Dijsselbloem Jeroen Dijsselbloem We agreed common principles on insolvency frameworks for improving speed, affordability & predictability of insolvency procedures #Eurogroup