In beeld

Nooit meer verdwalen in het Centraal Museum

Na drie jaar is de verbouwing van Centraal Museum Utrecht afgerond. De verbouwing werd stap voor stap uitgevoerd zodat het museum open kon blijven.
De architecten van Soda+ hebben de betonnen tussenvloer laten weghalen die boven de hoofden van de bezoekers hing. Hierdoor veranderde het entreegebouw in een ruim bemeten (en ook voor niet- bezoekers toegankelijk) museumcafé. Walter Herfst
De ondergrondse doorgang tussen de voormalige eetzaal en paardenstallen zijn vervangen door een geheel glazen luchtbrug, met zicht op de binnentuin. Walter Herfst
De binnentuin zelf heeft ook een metamorfose ondergaan. Van een rommelig geheel dat gedeeltelijk dienst deed als opslagplaats, is het niet alleen veranderd in het hart van het museum, maar ook in een groene, publiek toegankelijke stadsoase. Walter Herfst
De houten vloeren en balustrades, klassiek-moderne, witte museumwanden en nieuwe verlichtingen met ledlampen zorgen voor een weldadige neutraliteit, die de bezoeker in alle rust laat rondwandelen door het museum. Walter Herfst
Een blik in de kapel. Walter Herfst
Met de nieuwe opstelling, onder de titel De wereld van Utrecht, wil het museum laten zien dat Utrecht een internationale stad was en is als het om kunst gaat. Walter Herfst
Behalve van oude en moderne beeldende kunstenaars (Karel Appel, Wim T. Schippers, Marlene Dumas) is er ook werk te zien van modeontwerpers en vormgevers als Alexander van Slobbe, Jurgen Bey en Tejo Remy. Walter Herfst